KAFANA U DVORIŠTU PIROTSKOG MUZEJA

Izvor: Kurir, 05.Jul.2011, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAFANA U DVORIŠTU PIROTSKOG MUZEJA

PIROT - U dvorištu Muzeja Ponišavlja u Pirotu, proglašenog spomenikom kulture od izuzetnog značaja, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša otvorena je letnja bašta kafane "Ladna voda".

Muzej Ponišavlja već 60 godina je u kući trgovca Hriste Jovanovića Malog Riste, sagrađenoj 1848. godine. Ta zgrada je jedan od najvrednijih spomenika starovaroške arhitekture u tom delu Srbije.

Direktor Muzeja Miroslav Zubić rekao je novinarima da je ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za otvaranje letnje bašte potekla od zakupca kafane "Ladna voda" i da odluku o poslovno-tehničkoj saradnji s kafanom nije doneo sam, već je dobio dozvolu Opštine.

"Nismo konsultovali Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša jer ništa nismo narušili. Glavni objekat, odnosno konak Malog Riste u kojem je muzej, praktično je netaknut", rekao je Zubić.

Prema njegovim rečima, osim krečenja zidova i renoviranja sanitarnog čvora, nije bilo nikakve intervencije u tom prostoru. "Posečen je samo jedan šimšir u dvorištu koji nije adekvatno tretiran i obnavljan", rekao je Zubić.

"Postavljene su baštenske svetiljke koje se lako demontiraju. Gostiju u letnjoj bašti minulih dana nije bilo previše, a Muzej ima stalne posete. Bašta bi praktično radila samo tokom jula i avgusta", tvrdi Zubić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Mile Veljković rekao je da prvi put čuje za otvaranje bašte u muzeju. "O tome nismo uopšte obavešteni niti nam je Muzej tražio bilo kakvu saglasnost ili uslove za otvaranje ove letnje bašte. Po zakonu, oni su u obavezi da se obrati ustanovi koja brine o zaštiti spomenika kulture i da traže uslove", rekao je Veljković.

Pomoćnik predsednika Opštine Boban Nikolić je potvrdio da je opština dala dozvolu za kafansku baštu, ali tako da se ne ugroze ni Muzej, ni njegova zgrada.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.