KADA KONAČNO MOŽEMO DA OČEKUJEMO SUNCE? Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje - kiša NEĆE STATI

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 13:47

KADA KONAČNO MOŽEMO DA OČEKUJEMO SUNCE? Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje - kiša NEĆE STATI

Relativno sveže vreme, uz manjak sunca i zahlađenje u večernjim satima, ali i kiše, Obeležiće narednih pet dana u Beogradu.

Što se tiče petodnevne vremenske prognoze, posle jučerašnjeg i današnjeg predaha od padavina, od sutra kreće novi kišni period. A evo i kavo je stanje sa rekama u prestonici.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Beogradu će danas maksimalna temperatura biti 24 stepena, dok će minimalna biti 14.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
I danas, kao i juče, imamo mali predah od kiše. Već koliko sutra (četvrtak) počinje ponovo kišni period, biće i hladnije, pa će maksimalna temperatura biti 20 stepeni.

I u petak se može očekivati kiša, dok će se temperatura kretati između 20 i 21 stepena.

Za poslepodnevne pljuskovi spremite se, prema prognozi RHMZ-a, i u četvrtak i petak.

U subotu takođe kiša i maksimalnih 22 stepena.

Za nedelju se, prema prognozama, očekuje malo viša temperatura, uz moguće poslepodnevne pljuskove. Maksimalna dnevna temperatura će biti 24 stepena, dok će minimalna biti 16 stepeni.

Osim što će da pljušti, za sutra, subotu i nedelju prognozirane su i grmljavine.

Stabilnije vreme, bez kiše i promena, se može očekivati tek od utorka, 20. juna.

Na sajtu RHMZ za danas, sutra i petak objavljeni su i meteoalarmi.

Više od pola Srbije danas je u žutom meteoalarmu (vreme može da bude opasno) zbog grmljavine i kiše, sutra u većem delu u narandžastom (vreme je opasno), a u petak su zastupljene tri boje - zelena (nema opasnosti) , žuta i narandžasta.

Što se Beograda tiče, danas nema opasnosti od vremenskih prilika (u zelenom je), isto i u petak, dok će u četvrtak biti u žutom.

U mapi ispod pogledajte tačno koji region u Srbiji je pod kojim meteolarmom.

Usled čestih kiša, dolazi do porasta vodostaja reka. Najviše opasnosti dolazi od manjih vodotokova, gde su jako opasni bujične poplave. A evo kako je sa velikim rekama.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji do Slankamena, nizvodno u manjem porastu sa tendencijom manjeg opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Save je u manjem porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja naredna četiri dana.

Kako navode, vodostaji na Dunavu su u domenu od srednje niskih do srednje visokih, na Savi i na Velikoj Moravi u domenu srednje visokih, a na Tisi u domenu srednje niskih vrednosti za ovo doba godine.

Temperature vode na rekama u Srbiji kreću se: Na Dunavu oko 20,4 stepeni Celzijusovih, na Savi oko 18,9, na Velikoj Moravi oko 16,8, na Tisi oko 22,1 i na banatskim vodotocima oko 22,5, što je oko i nešto iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Sve oči uprte u Savu: Da li će vodostaj zbog kiša rasti, evo šta kaže RHMZ

Izvor: Blic, 14.Jun.2023

Kiša koja skoro svakodnevno padne u Beogradu, dovela je i do porastaja vodotoka Save i Dunava. Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković objasnio je za "Blic" koliko će vodostaj tih reka porasti i koliko će to dana trajati.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.