KADA DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, SAMO JE JEDNA KOJA UVEK MOŽE I SME: Evo kako izgleda obuka ELITNE JEDINICE VOJSKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 13:54

"KADA DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, SAMO JE JEDNA KOJA UVEK MOŽE I SME": Evo kako izgleda obuka ELITNE JEDINICE VOJSKE

Pripadnici ove jedinice tokom trajanja obuke, prolaze kroz najteže izazove i situacije.

Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, realizovana je redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije.

Cilj ove aktivnosti, koja obuhvata taktička uvežbavanja, obuku u veranju i ronjenju, bojeva gađanja i preživljavanje u prirodi, je očuvanje i dalje unapređenje obučenosti i visokog nivoa borbene gotovosti ove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jedinice Vojske Srbije, kao i upoznavanje terena i sagledavanje mogućnosti za izvođenje specijalnih dejstava.

Za potrebe obuke, borbeni timovi su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO, da bi potom na nepoznatom i teško prohodnom terenu u pokretu rešavali taktičke i vatrene zadatke, pritom se oslanjajući na samostalnu ishranu u prirodi.

Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, te savlađivanje vodenih prepreka i vertikalnih prepreka na kopnu.

Deo jedinice je uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom, a višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz savremenog naoružanja specijalnih jedinica i sredstava podrške.

Tokom kompletnog procesa obučavanja vršena je provera i ocenjivanje kolektivne obučenosti borbenih timova, a rezultati potvrđuju vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, njihovu jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske Srbije u službi očuvanja mira i slobode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.