KADA ĆE PRESTATI KIŠE? Na snazi ostaje narandžasti meteo-alarm: Ni u julu neće biti mnogo sunca?! Poznati meteorolog ŠOKIRAO prognozom

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2023, 07:37

KADA ĆE PRESTATI KIŠE? Na snazi ostaje narandžasti meteo-alarm: Ni u julu neće biti mnogo sunca?! Poznati meteorolog ŠOKIRAO prognozom

Ni danas ne izlazite iz kuće bez kišobrana.

Danas će u Srbiji minimalna jutarnja temperatura biti od 12°C do 17°C, a maksimalna od 20°C do 23°C.

Na severu Srbije uglavnom suvo, a u ostalim predelima su mogući lokalni pljuskovi popodne. Vetar slab severni i severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 17°C, a maksimalna od 20°C do 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 15°C do 18°C.

Beograd: Sunčani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << periodi uz dnevni razvoj oblaka. Vetar slab severni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura 15°C, maksimalna oko 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h oko 18°C.

Niš: Promenljivo oblačno sa kišom i pljuskovima i sunčanim intervalima. Vetar slab severni i severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura 16°C, maksimalna do 22°C. Uveče kiša prestaje.

Užički region: Promenljivo oblačno sa kišom i pljuskovima ali i sunčanim intervalima. Vetar slab severoistočni ili promenljiv. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 14°C do 15°C, a maksimalna od 20°C do 21°C. Uveče suvo. Na Zlatiboru i Tari sa kišom i pljuskovima prepodne, a popodne pretežno sunčano i najviše do 17°C na 1000 mnv.

Vojvodina: Suvo sa dužim sunčanim periodima tokom dana. Samo na jugu Banata razvoj oblačnosti sa mogućom pojavom kiše ili lokalnih pkljuskova. Vetar slab do umeren severni i severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 13°C do 15°C, a maksimalna od 22°C do 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 15°C do 17°C.

Novi Sad: Pretežno sunčano i prijatno toplo. Vetar slab severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura 14°C, maksimalna oko 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h oko 17°C.

Subotica: Sunčano i prijatno toplo. Vetar slab severoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna temperatura 13°C, maksimalna oko 23°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h oko 16°C.

Vreme narednih dana: U sredu razvoj oblačnosti tokom dana uz nestabilno vreme sa povremenom kišom ili lokalnim pljuskovima kasnije popodne, predveče kao i tokom noći ka četvrtku. Vetar slab istočni i jugoistočni. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 23°C do 26°C. Uveče sa kišom. Temperatura u 22h od 14°C do 18°C.

Do kraja sedmice promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom povremene kiše i kratkotrajnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Temperatura ispod proseka za ovo doba godine.

Nakon što smo shvatili da naznake leta nisu na vidiku, iako ono kalendarski jeste, počeli smo i da se šalimo na taj račun, te ovako zvuče prognoze na društvenim mrežama "Iznenađenje: od sutra više nije promenljivo oblačno! Biće samo oblačno."

A do kada će nam ti oblaci donositi česte padavine i do kada će iste izazivati velike nepogode po Srbiji, kao i koliko će se ovo leto razlikovati od prethodnog, otkrio je za Kurir TV meteorolog Slobodan Sovilj.

- Na žalost, nisu lepe slike koje smo imali prilike da vidimo u našoj zemlji. Juče je gotovo svuda bilo obilnih padavina. Na snazi ostaje narandžasti meteoalarm sa do 40 litara kiše po kvadratnom metru u južnim i zapadnim krajevima Srbije - započinje Sovilj i nastavlja:

- U utorak i sredu očekuje nas delimična stabilizacija vremena, s 2-3 stepena višom temperaturom i kratkotrajnim predahom od padavina. Približava nam se snažan oblačni sistem sa Jadrana, u četvrtak dolazi do Srbije i uslovljavaće obilne kiše s pljuskovima i grmljavinom.

Najavio je i kratkotrajno prolepšavanje vremena, ali i dolazak novog snažnog ciklona iz Sredozemlja.

- Ta epizoda potrajaće do ponedeljka, nakon čega bi u poslednjoj dekadi usledila delimična stabilizacija s proređenim pljuskovima i konačno da dostignemo 30-ak stepeni - kaže meteorolog.

Sovilj nema lepih vesti ni kad je u pitanju vremenska prognoza za sledeći mesec.

- Prema sezonskim prognozama, dugoročnu stabilizaciju očekujemo u avgustu i septembru, međutim, čak i u julu treba računati na učestaliju pojavu pljuskova i grmljavina. Imaćemo tad više temperature, ponekad i od 35 stepeni. Prethodne dve godine bila je velika suša, naročito prošle godine. U temperaturnom smislu ove vrednosti su bile tipične za 60-e i 70-e godine prošlog veka. Mi smo pod uticajem klimatskih promena navikli na 30 stepeni već od maja. Neće se ovakav početak leta ponavljati u budućnosti tako često - prognoziora Sovilj.

Konačno, objasnio je zbog čega smo ovoliko dugo pod uticajem čestih i obilnih padavina.

- Nama je planeta toplija za 1,15 stepeni u odnosu na predinsustrijski period. Različita područja imaju i značajniji porast temperature, Uz porast od samo jednog stepena, vodena para se nagomilava i pokreće oblake i mehanizme koji prouzvode padavine. U toplijoj atmosferi možemo imati mnogo češće padavine. Menja se obrazac padavina, kišne epizode bivaju ekstremnije, ove slike smo gledali i ranije, ali poslednje decenije su učestaliji i, nažalost, takav trend će se nastaviti. Moraćemo se tome prilagođavati, čistiti kanale, to nije lak posao. Isto je i s kišnom kanalizacijom u urbanim sredinama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.