Kолико је потребно дневно уносити омега 3 киселине да се снизи срчани притисак?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 20:00

Kолико је потребно дневно уносити омега 3 киселине да се снизи срчани притисак?

Стручњаци су открили да је 3 грама омега 3 масти довољно за нижи крвни притисак. Такође, студија сугерише да би веће дозе Омега 3 могле бити корисне за оне са високим ризиком од развоја кардиоваскуларних болести. Фото: Pixabay/DanaTentis Научници су одавно открили да је исхрана богата >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << омега 3 незасићеним масним киселинама важна за одржавање доброг здравља, од превенције и лечења различитих инфламаторних процеса преко анксиозности и депресије до снижавања холестерола, који је покретач кардиоваскуларних болести и повезаног високог крвног притиска.
Иако се препоручује унос Омега 3 „племенитих” масти, до сада није прецизирано колико је довољно дневно уносити да би било оптимално за смањење високог крвног притиска. До сада су амерички национални институти за здравље препоручивали дневну дозу Омега 3 киселина од 1,1 до 1,6 грама дневно, у зависности од старости и пола.
Стручњаци су открили да је 3 грама Омега 3 масти довољно за нижи крвни притисак. Исто тако, студија сугерише да би веће дозе омега 3 могле бити корисне за оне са високим ризиком од развоја кардиоваскуларних болести, али напомиње да је потребно више истраживања на ту тему.
Истраживачи су анализирали резултате 71 клиничког испитивања из целог света објављеног од 1987. до 2020. Студије су испитивале однос између крвног притиска и омега-3 масних киселина код људи старијих од 18 година са или без поремећаја високог крвног притиска или холестерола.
Укупно је било скоро 5.000 учесника старости од 22 до 86 година.
Учесници су узимали дијететске или прописане изворе масних киселина у просеку 10 недеља. Што се нашег простора тиче, не треба посезати за суплементима, ова подручја су богата изворима Омега 3 киселина у исхрани. На пример, само 10 грама ланеног семена садржи 2,3 грама омега 3 киселина. Од порције сардина, инћуна или скуше од сто грама, добићете преко 2 грама ових здравих масти, а подједнако богати извори су и маслиново уље, ораси и бадеми и други орашасти плодови.
Čuva zdravlje srca, reguliše šećer i pun je magnezijuma i gvožđa, usudite se da ga pojedete

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Kолико је потребно дневно уносити омега 3 киселине да се снизи срчани притисак? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.