Južnoafrikanac iz Kraljeva

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnoafrikanac iz Kraljeva

Želja da pronađe rođake u Srbiji dovela je Sava Tufegdžića,pre više godina, iz Kejptauna u Kraljevo. Zavoleo je Srbiju,naučio mnogo o običajima i snimio film. Sada već četrdesetdevetogodišnjak, Savo za sebe kaže da je ovde Srbin, a u Kejptaunu Južnoafrikanac.
"Ja sam blizanac!Pola mene hoće ovde, pola hoće da bude tamo. "Ovako je, pre samo godinu dana, razmišljao Savo Tufegdžić, kada smo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sreli na snimanju njegovog filma o Srbiji. Krajem januara, stigao je ponovo u Kraljevo, rodni grad svojih roditelja. Na neveštom srpskom Savo kaže da snima deo filma o Srbiji, za sebe. On je tako izučava, što bi i drugi trebalo da rade, jer se o Srbiji ne zna mnogo.
Iako je prvi put Srbiju posetio u 41.godini, to nije bila prepreka da zavoli zemlju predaka.Kaže da ga je vodila želja da sazna odkle mu je majka, odakle otac. "Ne možeš da razumeš sebe ako ne znaš ko ti je deda, pradeda, čukundeda. Ja sam sada srećan, naučio sam puno stvari i sada razumem sebe. A mojoj kćerki mogu da kažem ko joj je familija", kaže savo.
Film o Srbiji među prvima je pogledao njegov prijatelj Stiven Vajt iz johanesburga. Kaže da je zbog Save zavoleo Srbiju , njenu kulturu, i da želi da doputuje u Srbiju.
U Kraljevu je , za vreme snimanja filma imao pomoć poznanika, koji su mu u međuvremenu postali prijatelji.
"Savo i ja se znamo dve godine, ova saradnja je urodila  plodom - da napravimo muziku za ovakav film", kaže Savo Tomović, muzičar.
 Savo planira da film prikaže na svim kontinentima, ali i da učestvuje na filmskim festivalima. Još uvek sa podeljenim osećanjima kojoj zemlji pripada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.