Južni tok i preko Rumunije

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" i preko Rumunije

Gasovod "Južni tok" ići će i preko Rumunije, izjavio ministar privrede Videanu. Time se ova zemlja uključuje u sve energetske projekte na jugu Evrope.

Rumunija će uzeti učešće u projektu gasovoda "Južni tok", rekao je rumunski ministar privrede Adrian Videanu.

U razgovoru za dnevnik "Grandul", Videanu je precizirao da će Rumunija učestvovati u svim energetskim projektima na jugu Evrope, pomenuvši, osim "Južnog toka", i gasovode "Nabuko" i AGRI, prenele >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su agencije.

Rumunija je jedna od šest zemalja koje planiraju učešće u izgrađi gasovoda "Nabuko", projektu Evropske unije, koji će transportovati gas iz Kaspijskog mora, kako bi smanjio energetsku zavisnost od Rusije.

Upravo zbog toga, Bukurešt je dugo razmišljao da li da se uključi u konkurentski ruski projekat.

Rumunija je manje zavisna od isporuka gasa iz Rusije nego ostale postkomunističke evropske zemlje, jer oko 70 odsto godišnjih potreba podmiruje iz sopstvenih nalazišta.

Ta zemlja je ovog meseca potpisala sporazum sa Gruzijom i Azerbejdžanom o transportu azerbejdžanskog gasa u Evropsku uniju kroz projetka pod nazivom AGRI.

Taj projekat obuhvata izgradnju dva terminala za tečni zemni gas. Prvi će biti izgrađen u Gruziji, a drugi u rumunskoj luci Konstanca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.