Južni tok brži od Nabuka

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" brži od "Nabuka"

Cena 450 kilometara "Južnog toka" kroz Srbiju 700 miliona evra. Rusija obećala da će gasovod biti završen pre rivalskog projekta EU nazvanog "Nabuko", čiju izgradnju usporavaju nerešena pitanja.

Vrednost izgradnje gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju iznosiće najmanje 700 miliona evra, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Trasa gasovoda kroz Srbiju biće oko 450 kilometara i kapacitet će biti najmanje 20 milijardi kubnih metara godišnje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gasovod će biti izgrađen po novoj tehnologiji. U njemu pritisak biti 100 bara.

Radovi će se finansirati iz kredita koji će podići zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i "Gasproma", rekao je Bajatović na konferenciji za novinare i dodao da će se kredit otplaćivati iz dobiti zajedničkog preduzeća.

Gasovod "Južni tok" će u Srbiju ući kod Zaječara, a glavno čvorište trebalo bi da bude kod beogradskog naselja Batajnica, rekao je Bajatović.

"Gasovod imati dva kraka od kojih će jedan ići od Paraćina ka jugu i omogućiti između ostalog snabdevanje Makedonije i Sarajeva. Drugi krak ići ka severu i omogućiti snabdevanje Republike Srpske", dodao je Bajatović.

Generalni direktor Srbijagasa je rekao i da je rok za osnivanje zajedničkog preduzeća sa "Gaspromom" za izgradnju gasovoda kroz Srbiju 30. maj.

Preduzeće će se zvati "Srpski projekat". Do donošenja "investicione odluke" odnosno odluke o ulaganju, planirane najakasnije za 30. jun 2010. godine, preduzeće će imati upravni odbor i stručni inženjerski tim.

Sa predstavnicima "Gasproma" se, prošle sedmice u Sočiju, razgovaralo i o mogućnosti izgradnje još jednog skladišta gasa u Srbiji koje bi bilo većeg kapaciteta od onog u Banatskom Dvoru.

Bajatović je najavio i da će o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" razgovarati sa predstavnicima Gasproma na Ekonomskom forumu u San Petersburgu od 4. do 6. juna.

"Južni tok" pre "Nabuka"

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izjavio je da će projekat gasovoda "Južni tok" biti završen pre nego alternativni projekat Evropske unije "Nabuko".

"Ključni dokumenti za izgradnju "Južnog toka" su potpisani i u najskorije vreme će se pristupiti realizaciji tog projekta", kazao je Šmatko dodavši da oko "Nabuka" ima još dosta nejasnoća, uključujući, između ostalog, problem nedovoljne količine prirodnog gasa za transport tim gasovodom, kao i pitanje cene te sirovine za krajnje potrošače.

Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov je ukazao na nameru Moskve da najnovije predloge u oblasti energije razmotri na predstojećem samitu Rusija - EU u Habarovsku, izraživši istovremeno očekivanje da će Unija pridati "Južnom toku" vrhunski značaj, kao što je to već učinila sa gasovodom "Severni tok".

Iako ima značajnu političku podršku "Nabuko", mala je verovatnoća da će doći do realizacije projekta dok se dva akcionara austrijski OMV i mađarski MOL ne ujedine sa dve kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za dopremanje gasa iz Kurdistana, ocenjuje Rojters.

Ipak "Nabuko" bi mogao biti glavni snabdevač EU do 2014. godine, smatra menadžment pomenutog projekta, što bi bilo godinu dana ranije od završetka "Južnog toka".

Međunarodni gasovod "Nabuko", dužine od 3,3 hiljade kilometara, trebalo bi da se izgradi na prostoru od srednje Azije i bio bi, prema prvobitnoj zamisli, prvenstveno namenjen tržištu Nemačke i Austrije, sa godišnjim kapacitetom od 26 do 32 milijarde kubika gasa.

Početna cena izgradnje "Nabuka", koji bi u potpunosti trebalo da zaobiđe teritoriju Rusije, je 7,9 milijardi evra (oko 10,5 milijardi dolara). Neke zapadne zemlje, a pre svega SAD, insistiraju na izgradnji tog gasovoda, "u cilju diverzifikacije energetskih izvora" i smanjenja zavisnosti EU od ruskog gasa.

"Južni tok" u interesu država kroz koje prolazi

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da je projekat gasovoda "Južni tok" u interesu Rusije, ali i svih država kroz koje će gasovod prolaziti i dodao da će sredinom sledeće godine biti završena studija o izvodljivosti za izgradnju gasovoda.

Konuzin je istakao da se trenutno radi na deminiranju trase kojom će ići gasovod i da je predviđeno da ceo projekat bude gotov 2015. godine.

"Zadovoljan sam zbog potpisivanja sporazuma i od samog početka projekta Južni tok mi smo bili potpuno posvećeni tome i apsolutno sam siguran da će sve obaveze koje je Rusija preuzela, biti ispunjene", rekao je ambasador Konuzin u pauzi međunarodnog skupa "Srbija i EU" koji se održava u Beogradu.

Konuzin je naglasio da Rusija ima dovoljno sredstava da realizuje gasovod "Južni tok" i dodao da je ceo projekat u interesu Rusije i država koje učestvuju u projektu.

"Gasprom" je pre tri dana potpisao sporazume sa nacionalnim gasnim kompanijama Grčke, Bugarske i Italije, zemalja koje se nalaze na planiranoj trasi gasovoda, a sličan sporazum ranije je potpisan i sa Mađarskom.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler potpisali su tada osnovni sporazum o formiranju srpsko-ruskog preduzeća za realizaciju projekta izgradnje gasovoda "Južni tok".

Gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude izgrađen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, završetak studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda planiran je najkasnije do 30. septembra 2009. godine, a za ceo projekat gasovoda "Južni tok" do 30. juna 2010. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.