Južni pol: Podvig Roalda Amundsena nije lako ponoviti

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni pol: Podvig Roalda Amundsena nije lako ponoviti

Da podvig Roalda Amundsena, koji je pre jednog veka prvi na skijama stigao na najjužniju tačku na planeti, nije lako ponoviti uviđaju i avanturisti koji pokušavaju da stignu na Južni pol na vreme za svečanost obeležavanja 100-godišnjice ekspedicije slavnog norveškog istraživača.

Jaki, ledeni vetrovi usporili su pojedine timove koji poput Amundsena na skijama prelaze preko Antarktika s ciljem da stignu na geografski Južni pol na proslavu stogodišnjice osvajanja ledenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontinenta koja će biti održana sutra, 14. decembra.

Jedan broj istraživača je odustao od ekspedicije i avionom nastavio put do Južnog pola, saopštio je Norveški polarni institut, prenosi AP.

Norveški premijer Jens Stoltenberg, koji je juče avionom stigao na Antarktik kako bi prisustvovao ceremoniji, kazao je da je Amundsenov podvig "veliko i značajno dostignuće za Norvešku kao mladu naciju".

Norveška je stekla nezavisnost 1905. godine nakon odvajanja od Švedske s kojom je gotovo jedan vek bila u uniji. Amundsen je 14. decembra 1911. godine postao prvi čovek koji je zakoračio na Južni pol. Norveški istraživač je stigao mesec dana pre Britanca Roberta Falkona Skota s kojim se utrkivao i koji je u povratku nastradao.

Sutrašnja svečanost održaće se ispred američke istraživačke polarne stanice "Amundsen-Skot", osnovane 1956. Tom prilikom će biti otkrivena Amundsenova statua od leda.

Među istraživačima koji su pokušali da ponove Amundsenov podvig, ali su bili prinuđeni da odustanu, su Jan-Gunar Vinter, direktor Norveškog polarnog instituta i poznati norveški avanturista Asle Johansen koji se nadao da će trasu preći u istoj onoj opremi koju je Amundsen koristio početkom 20. veka.

Britanska avanturistkinja Felisiti Aston, koja namerava da postane prva žena koja je sama prešla Antarktik, neće biti na svečanosti, ali se nada da će stići do američke polarne stanice za nedelju dana.

"Šteta, jer sam se nadala da ću stići do 14. decembra. Čula sam da organizuju žurku. Na žalost, ja ću i dalje biti na skijama, tako da ću propustiti zabavu", kazala je Aston za AP putem satelitskog telefona.

Norveški premijer na južnom polu

Norveški premijer Jens Stoltenberg provešće nekoliko dana na Južnom polu povodom obeležavanja sto godina od kada je Roald Amundsen postao prvi čovek koji je stigao na ovu tačku naše planete. Stoltenberg, tek drugi predsednik vlade koji je posetio Južni pol, objavio je na Tviteru fotografiju sa skijanja u ogromnoj snežnoj divljini. Stoltenberg će poželeti dobrodošlicu norveškim ekspedicijama koje će pokušati da ponove putovanje slavnog norveškog avanturiste.

Premijerka Novog Zelanda Helen Klar posetila je Južni pol 2007.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.