Južna Koreja zabranila kafu i energetska pića u školama

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja zabranila kafu i energetska pića u školama

Učenici i nastavnici južnokorejskih škola moraće pronaći nov način da ostanu budni, s obzirom na to da je vlada najavila zabranu prodaje kafe u školskim ustanovama.

Od 2013. je prodaja napitaka s visokim udelom kofeina već zabranjena učenicima u školama, ali distributerima je bila dopuštena snabdevanje nastavnika kafom, zbog čega je bilo prilično jednostavno zaobići pravila koja su se odnosila na učenike.

Od 14. septembra će, po novom pravilu, kafa i energetski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << napitci koji sadrže kofein biti zabranjeni i učenicima i prosvetnim radnicima, stoji u saopštenju Ministarstva za lekove i bezbednot hrane, uz objašnjenje da se ono uvodi jer su učenici često konzumirali i previše kofeina kako bi mogli što duže da uče, što je neretko rezultiralo zdravstvenim problemima.

Zabrana se odnosi na kafiće i aparate s kafom u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

Po pisanju lista Chosun Ilbo mladi često pribegavaju konzumiranju energetskih pića i kafe kako bi ih kofein održao što duže budnima u ispitnom razdoblju.

Ministarstvo je navelo posledice koje na zdravlje ima preterana konzumacija kafe i energetskih pića, poput mučnine, nepravilnog rada srca i problema sa spavanjem.

Južna Koreja je sedmi uvoznik kafe u svetu. Tokom 2017. ta je zemlja uvezla kafe u vrednosti od 700 miliona dolara.

Prosečan stanovnik Južne Koreje popije 512 šoljica kafe godišnje.

Sličnu zabranu uskoro bi mogla uvesti i Velika Britanija.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.