Jutarnji: Brisel odbacio argumente HR o blokadi

Izvor: B92, 14.Apr.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji: Brisel odbacio argumente HR o blokadi

Zagreb -- EK je odbacila hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je Jutarnji list.

List navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji kojim se Srbija proglasila nadležnom za suđenje za ratne zločine počinje u drugim državama bivše Jugoslavije.

EK smatra da međunadno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom eksteritorijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili univerzanom jurisdikcijom, navodi list. Taj zakon, prema mišljenju EK, "ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države", niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

U neobavezujućem dokumentu na koji se poziva Jutarnji list, Komisija navodi da bi dve države problem trebalo da reše bilateralno, a ne kroz pregovore Srbije s EU, i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora.

"Ovih dana traju konsultacije između Hrvatske i EK, ali i drugih država članica, kako bi se pronašao način da se proces pokrene i Srbija do kraja do juna otvori Poglavlje 23", navodi list.

U tekstu se dodaje i da Hrvatska veruje da bi neki od njenih zahteva trebalo da budu merila EU prema Srbiji u Poglavlju 23, bilo kao prelazna ili kao merila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

EK je pripremila svoje zaključke pošto je salušala argumente Hrvatske, ali i odgovor Srbije.

Jutarnji list navodi da je kao jedan od primera političke zloupotrebe spornog zakona Hrvatska navela optužnicu Srbije protiv Ejupa Ganića.

Uz ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, Hrvatska traži da u pregovaračka merila za Srbiju budu uneti i puna saradnja s Haškim tribunalom i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

Portparolka Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančič ponovila je za Tanjug da Evropska komisija podržava i s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Povodom vesti da je Evropska komisija odbacila zahteve kojim je Zagreb praktično blokirao Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, Kocijančičeva je ponovila ranije izneti stav Komisije.

"Evropska komisija s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 o prvosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti", navela je ona.

Razgovori traju i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama, dodala je Kočijančičeva.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) nisu danas mogli da potvrde navode medija u vezi sa stavom Hrvatske o otvaranju poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

"Što se tiče informacija vezanih za potencijalno otvaranje poglavlja 23 i 24 tu informaciju nemamo mi ovde u Srbiji", rekla je Tanja Miščević novinarima nakon radnog ručka koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji.

Na pitanje da li je čula za takozvani non pejper u kojem Evropska komisija je odbila zahteve Hrvatske u vezi sa otvaranjem poglavlja 23, Devenport je rekao da je Evropska komisija dala svoju preporuku za otvaranje sledećih poglavlja i da je sada na članicama da donesu odluku.

Hrvatski mediji su objavili, pozivajući se na interni dokument Evropske komisije, da je Brisel odbacio hrvatske zahteve za otvaranje poglavlja 23 o univerzalnoj nadležnosti srpskog pravosudja za ratne zločine, a predstavnici Evropske komisije u Briselu su saopštili da ne komentarišu medijske navode, ali da su angažovani na otvaranju poglavlja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brisel odbacio hrvatske argumente u sporu sa Srbijom

Izvor: Beta, 14.Apr.2016

Evropska komisija odbacila je hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je danas zagrebački Jutarnji list poverljivi izveštaj EK.List navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji kojim se...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.