Jusufspahić o Zukorliću: Odgovornost je na političarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jusufspahić o Zukorliću: Odgovornost je na političarima

BEOGRAD -

Zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić smatra da izjave muftije Muamera Zukorlića o egipatskom scenariju u Srbiji treba ozbiljno shvatiti iako lično smatra da one nemaju neku jačinu i da su samo pokušaj "opstajanja u brodu koji tone".

Obraćajući se u sredu vernicima u sportskoj hali u Novom Pazaru povodom godišnjice rođenja proroka Muhameda, Zukorlić je vlastima u Beogradu poručio da "uzmu lekcije iz Egipta i Tunisa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Zukorlić je naveo da je na trgovima u Egiptu i Tunisu bio veliki zulum koji bi se, kako je rekao, ako se vlast ne uzme upamet, lako mogao dogoditi na Trgu Gazi-Isabega u Novom Pazaru i na Trgu Republike.

Egipćani po ugledu na događaje u Srbiji od pre desetak godina

Jusufspahić je u izjavi Tanjugu ocenio da bi se pre moglo reći da su se Egipćani proteklih nedelja ponašali po ugledu na događaje u Srbiji od pre nešto više od decenije.

Zato, smatra on, bilo kakvo poređenje tog tipa nije primereno.

"Muslimani Srbije, Bošnjaci, nemaju takav odnos prema svojoj državi, bar tako bi trebalo da govore oni koji su lideri, a pogotovo oni koji se predstavljaju kao verski lideri", rekao je Jusufspahić mlađi.

Muftija srbijanski je ukazao i da u islamskoj zajednici nisu poželjna mešanja politike i vere jer, kako je kazao, mi ovde imamo drugačiju misiju, misiju potpuno versku.

On je ocenio da je odgovornost sada na bošnjačkim političarima koji sede u Vladi Srbije ili svih koji imaju svoje stranke.

"Njihovo delovanje je u ovom slučaju presudno, ali je odgovornost i na islamskoj zajednici zbog toga što Muamer Zukorlić nosi ovu odeždu, džumbe i ahmediju, i svaka vrsta zbunjivanja u tom smislu treba biti sprečena", rekao je Jusufspahić i dodao da je odgovornost i na državi i svim državnim strukturama.

Ono što je nama potrebno jesu poruke mira, jer bi bilo kakva nestabilnost u državi i regionu mogla imati nesagledive posledice kakvih smo bili svedoci u periodu koji je iza nas, dodao je on.

Jusufspahić je istakao da je nakon Zukorlićevog "govora mržnje" oskrnavljena džamija u Šapcu i podsetio da je tako bilo i onog 17. marta 2004. godine kada su spaljivani manastiri na Kosovu, a kao odgovor tome u Nišu i Beogradu su gorele džamije.

Akcija i reakcija

"I ovog puta smo imali akciju i reakciju. Napadnuta je džamija Islamske zajednice Srbije u Šapcu, polomljena su stakla i to je poruka da država mora da radi svoj posao, da se oni koji su vinovnici toga događaja što pre pronađu kome god da pripadaju", rekao je Jusufspahić.

Upitan na koji način on vidi prevazilaženje stanja paralelizma unutar islamske zajednice u Srbiji, Jusufspahić je kazao da to treba da bude Islamska zajednica Srbije i potpuna lojalnost i pripadnost islamu i Srbiji, a to dvoje se ne isključuje.

"Govorim kao musliman, kao Bošnjak koji pripada Islamskoj zajednici Srbije i kao Bošnjak, musliman koji živi u Srbiji, koji je njen građanin… treba da znamo ko smo, gde smo i onda ćemo znati kuda ćemo. Pošto smo muslimani, pošto smo u Srbiji onda naš pravac treba da bude Islamska zajednica Srbije", poručio je Jusufspahić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.