Junker na udaru poreskog skandala

Izvor: RTS, 06.Nov.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker na udaru poreskog skandala

Nakon objavljenih izveštaja o širokim utajama poreza u Luksemburgu, novi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker se već prve nedelje svog mandata našao u središtu skandala.

Gotovo svi važniji evropski mediji preneli su izveštaj Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo prema kome je mala kneževina Luksemburg pomogla velikim korporacijama da izbegnu da plate milijarde evra poreza matičnim zemljama, prenosi Tanjug.

Više od 300 korporacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključujući tehnološkog giganta "Epl" i švedskog proizvođača nameštaja "Ikeu", zahvaljujući predusretljivosti luksemburških poreskih organa, fiktivno su registrovali sedište u Luksemburgu, što im je omogućilo stopu poreza od svega 1 odsto, tvrdi se u izveštaju.

U stvari, utvrdili su novinari Konzorcijuma, navedena luksemburška adresa većine tih kompanija je mala advokatska kancelarija iznad radnje u kojoj se prodaju poštanske marke.

Većina navedenih zloupotreba izvedena je u vreme dok je Junker bio ministar finansija, a zatim i premijer Luksemburga, što je odmah pokrenulo optužbe da je morao znati sta se dešava.

Junker je, međutim, preko svog portparola poručio da mu je savest mirna i da će se slučajem pozabaviti nadležni organi Komisije.

"Predsednik Junker je smiren, da ne kažem kul", rekao je novinarima u Briselu portparol Margaritis Shinas, suočen sa brojnim pitanjima o odgovornosti novog predsednika.

Shinas je naveo da optužbe iznete u izveštaju ne predstavljaju ništa novo, jer mnoge članice EU pokušavaju da zaobiđu evropska pravila o zaštiti konkurencije kroz poreske olakšice velikim kompanijama.

"Ovaj slučaj će istražiti komesarka za konkurenciju Margarete Vestager, kao što je pre nje to činio komesar Alamunja", naveo je portparol i dodao da je mu je Junker jutros rekao da neće intervenisati u aferi.

Poslaničke grupe liberala i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) zatražile su, međutim, da se rasvetli Junkerova uloga u širokoj utaji poreza i ukazali da je njegov kredibilitet narušen.

Junker mora da se opredeli da li je na strani građana EU ili na strani korporativnih utajivača poreza, kaže se u današnjem saopštenju socijaldemokrata, druge najveće grupe u EP.

Liberali su, pak, zatražili od Komisije da hitno utvrdi da li su luksemburške vlasti prekršile evropske zakone i preduzmu stroge kaznene mere ako se krivica dokaže.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.