Junker: Sopstvenu kuću da dovedemo u red

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Sopstvenu kuću da dovedemo u red

Mir nije neizbežan, a rat nije nezamisliv i aktulelno oživljavanje nacionalizma u Evropi trebalo bi da upali "zvona na uzbunu širom kontinenta", poručuje predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Junker veruje da je dužnost prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama da se svim silama suprotstavimo neobuzdanom nacionalizmu.

"Ovo znači da sopstvenu kuću treba da dovedemo u red, posebno na ekonomskom planu, tako što ćemo podstaći investicije kroz nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblike javno-privatnog partnerstva", kaže on u autorskom tekstu objavljenom u najnovijem broju časopisa Nin.

On upozorava i da su Evropljani iz 1913. godine verovali da je rat nemoguć.

"Na našu nesreću, mi Evropljani imamo bogatu tradiciju ignorisanja predosećanja propasti", navodi Junker.

U sve nemirnija vremena EU može da obezbedi stabilnost i nadu koje su svetu očajnički potrebni, smatra Junker i dodaje da pitanje budućeg pravca u kome će ići EU nikada nije bilo važnije nego sada kako za Evropu, tako i za ostatak sveta.

Junker je u autorskom tekstu koji je objavljen u najnovijem časopisu NIN istakao da je Evropa decenijama bila uzor integracije i saradnje u podeljenom svetu, kao i da je dokaz od završetka Drugog svetskog rata da multilateralizam funkcioniše.

Navodi da je Evropa sada najtolerantnije, najslobodnije i najravnopravnije mesto za život na čitavom svetu i ističe da EU nije nešto što treba uzimati zdravo za gotovo.

Kako navodi, da bi se u čitavoj EU smanjio rizik potrebno je urediti bankarski sektor, što podrazumeva da se obezbedi jaka i stabilna evrozona, kao i produbljivanje ekonomske i monetarne unije.

Junker navodi i da u globalizovanom svetu, u kojem se kolektivni izazovi poput migracija i bezbednosti, novih tehnologija i urgentnih ekoloških pitanja svakodnevno umnožavaju, Evropa ne može sama da zaštiti svoje interese i vrednosti.

"Kako se podele unutar društava i između zemalja uvećavaju, imperativ zajedničkog delovanja postaje sve veći", ističe Junker.

Predsednik EK kaže da u saradnji sa prijateljima iz celog sveta zemlje članice EU mogu da postanu otpornije, kako individualno, tako i kolektivno i da je sada vreme da se ponudi odgovorno globalno liderstvo i obnove i redefinišu veze koje spajaju zemlje širom sveta, kao što to činimo unutar naše unije.

"Naš liderski brend ne podrazumeva da je Evropa na prvom mestu. Umesto toga on znači da treba da budemo prvi koji će odgovoriti na zahtev za liderstvo u situaciji kada je to bitno", navodi Junker.

Dodaje i da Evropa nastavlja da bude globalni primer regiona koji visoko vrednuje globalnu solidarnost i u tom smislu ističe da je upravo Evropa 2016. godine pružila azil tri puta većem broju izbeglica nego SAD, Kanada i Australija zajedno.

Kaže i da je EU predvodnik u rešavanju najurgentnijih svetskih problema, kao i da za nju globalno liderstvo znači postavljanje fer standarda.

Prema njegovim rečima, Evropljanima je saradnja u krvi, a pojedinačne evropske zemlje ne mogu da imaju takav uticaj na globalna zbivanja kakav imaju kroz članstvo u EU.

"To se neće promeniti. Do 2060. godine nijedna evropska zemlja pojedinačno neće imati više od jednog procenta ukupne svetske populacije. Evropljani zato moraju da nastave da koncentrišu i dele svoj nacionalni identitet, s ciljem uspostavljanja jačeg zajedničkog suvereniteta za sve nas", navodi predsednik EK.

Kaže i da je u perspektivi evropskim zemljama zadatak da evropski suverenitet još više ojačaju, što znači, objašnjava, da govore jednim glasom, drže se istih vrednosti i u susret izborima za Evropski parlament 2019. godine u maju, ispune sve ono što su građanima obećali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Junker: Sopstvenu kuću da dovedemo u red

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2019

"Mir nije neizbežan, a rat nije nezamisliv i aktulelno oživljavanje nacionalizma u Evropi trebalo bi da upali 'zvona na uzbunu širom kontinenta'", poručuje predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker...Junker veruje da je dužnost prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama da se svim silama...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.