Jukom: Promena medijske strategije preti nezavisnosti medija

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom: Promena medijske strategije preti nezavisnosti medija

Povodom Svetskog dana slobode medija Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava upozoravaju na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji i apeluju da se hitno zaustavi urušavanje slobode medija kao osnovnog garanta ljudskih prava i sloboda u demokratskom društvu.

Podsećamo da Ustav Republike Srbije jasno jemči svakome pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja, kao i da su sredstva javnog obaveštavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dužna da to pravo poštuju, navodi se u saopštenju Jukoma.

Dugogodišnja kriza je uticala negativno na materijalni status medija, koji je dodatno dodatno otežan okolnostima koje su posledica privatizacije medija, kao i vidjlivo negativni rezultati sufinansiranja medijskih sadržaja iz budžeta. „Navedeno neminovno dovodi do sve većih političkih i ekonomskih pritisaka na medije. Pored toga, novinarska profesija je izložena stalnim napadima čime se stvara velika nesigurnost i uzrokuje autocenzura. Istovremeno, sve većom tabloidizacijom medija ruši se profesionalizam u medijima i urušava ugled novinarske profesije“, kaže se u saopštenju.

Jukom i Komitet pravnika za ljudska prava posebno ukazuju na nerasvetljene slučajeve ubistva novinara, kao i na to da suđenja, kada ih ima, traju dugo i bez vidljivog napretka u istragama.

Medijski mrak u kome se naše društvo trenutno nalazi onemogućava ne samo slobodu medija da objektivno izveštavaju, već onemogućava i javnost da bude tačno, objektivno i nepristrasno obaveštena o svim bitnim aspektima društvenog života čime se usporavaju demokratski procesi.

Posebno zabrinjava nova medijska strategija

Vlada i nadležno ministarstvo nejasno definišu politiku prema medijima, a nedavno otvoreno pitanje zabrane televizije N1 i aktivnosti nadležnog ministarstva na tom pitanju može dodatno doprineti stvaranju slike o pritiscima na nezavisne medije i onemogućiti njihov dalji rad, kaže se u saopštenju Jukoma i Beogradskog centra za ljudska prava, povodom Svetskog dana slobode medija.

Naročito zabrinjava namera Ministarstva kulture i informisanja da novom medijskom strategijom i izmenom medijskih zakona, zakonski onemogući kablovskim distributerima televizijskih kanala da proizvode ili poseduju sopstvene kanale, čime bi se na udaru našle medijske kuće koje profesionalno i odgovorno izveštavaju bez obzira na političke pritiske.

Sve je više opravdanih kritika na račun slobode medija i njihove zloupotrebe u Srbiji kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija izrazio je zabrinutost zbog navoda o javnom klevetanju i zastrašivanju medija i novinara od strane javnih funkcionera, sužavanja prostora za debatu i, naročito, gonjenja novinara i aktera civilnog društva zbog izražavanja slobodnog i kritičkog mišljenja, dodaje se u saopštenju.

„Smatramo da je neophodno da vlasti u Srbiji prestanu sa pritiscima na medije i da hitno preduzmu mere u cilju pružanja efikasne zaštite od svih vidova zastrašivanja medija i novinara, obezbede delotvornu istragu i adekvatno sankcionišu počinioce svih slučajeva ubistava i napada na novinare“.

Apelujemo da se svakom građaninu Srbije vrati pravo da zna i da bude tačno, objektivno i nepristrasno informisan, kaže se u saopštenju Jukoma i Beogradskog centra za ljudska prava.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

JUCOM i beogradski centar za ljudska prava:Zabrinjavajuće stanje u medijima

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2017

Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) su danas, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja upozorili na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji...Te dve organizacije su u zajedničkom saopštenju apelovale da se hitno zaustavi urušavanje slobode medija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.