Jugoslovenska ideja o muzici jedna od najizazovnijih tema današnjice

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Maj.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoslovenska ideja o muzici jedna od najizazovnijih tema današnjice

Izučavanje teme "Jugoslovenska ideja u/o muzici" je jedna od najizazovnijih tema našeg društva jer se radi o ideji koja definiše identitet, ocenila je danas sekretar Odeljenja Matice srpske za scenske umetnosti i muziku Mirjana Veselinović Hofman.

Na konferenciji povodom Muđunarodnog naučnog skupa "Jugoslovenska ideja u/o muzici", koja je predmet saradnje Muzikološkog društva Srbije i Matice srpske, ona je rekla da je to veoma bitna tema jer se njome definiše identitet >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čitavog jugoslovenskog prostora.

"Cilj je suočavanje sa definisanjem kolektivnog muzičkog identiteta na prostorima bivših jugoslovenskih država, koje mi danas nazivamo regionom, zato što želimo da izbegnemo suočavanje sa složenošću problema, realnošću istorije i ideje jugoslovenstva u svim oblastima, pa i u muzici", istakla je Hofman.

Član upravnog odbora Muzikološkog društva Nemanja Sovtić objasnio je da je namera organizatora da se obeleži stogodišnjica od prve jugoslovenske države.

"Okupljen je programski odbor, sa ciljem da se, već prilikom prve selekcije tema, što ubedljivije i obuhvatnije predstavi jugoslovenska ideja o muzici. Krajnji ishod skupa bi trebalo da bude zbornik", rekao je Sovtić.

Srđan Atanasovski, takođe iz upravnog odbora Muzikološkog društva, istakao je da je važan deo tog skupa međunarodno umrežavanje.

"Skup se može okarakterisati kao hrabar. Veliki izazov je uključiti istraživače iz regiona i dijaspore. Iza ovog skupa ostaće kontakti i mreža istraživača. Kolege iz regiona su reagovale pozitivno na naš poziv, mada je to rezultat našeg izbora kome ćemo poziv uputiti", objasnio je Atanasovski.

Predsednica Muzikološkog društva Ana Kotevska je objasnila da skup treba da obuhvati istorijat koji seže duboko u prošlost jugoslovenske ideje.

"Muzikološko društvo je od ove godine uvelo dodeljivanje nagrade 'Stana Đurić-Klajn' za izuzetan doprinos muzici, po muzikologu koja je dala veliki doprinos našoj muzici”, istakla je Kotevska.

Međunarodni naučni skup "Jugoslavenska ideja u/o muzici" u organizaciji Matice srpske i Muzikološkog društva Srbije održaće se u subotu i nedelju, 25. i 26. maja, u prostorijama Matice srpske u Novom Sadu.

U subotu će program početi u 9.00 i trajati do 17.00 časova, dok će u nedelju početi sat vremena kasnije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.