Jugoslavija u srcu i dvorištu

Izvor: RTS, 29.Nov.2014, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoslavija u srcu i dvorištu

Knjaževčanin Milan Savić sebe doživljava kao jugonostalgičara čija je misija da pozitivne tekovine nekadašnje države čuva i prenosi mladim naraštajima. Svoju kuću je pretvorio u muzej posvećen vremenu kojeg se seća kao mnogo boljeg i poštenijeg od današnjeg.

Vreme pedesetšestogodišnjeg Milana Savića je nekadašnje - zemlja mu je Jugoslavija, boja crvena, a zvezda vodilja petokraka.

"Pod tim sam znakom rođen, tako vaspitavan. Majka mi je bila prvoborac, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nosilac ordena zasluge za narod", kaže Savić.

Svoj crveni kutak priredio je prikupljajući stvari koje govore o njegovoj mladosti, ali i o nekadašnjoj velikoj državi.

Za njega je to bilo vreme mnogo bolje i poštenije od današnjeg, vreme kada je radio i od svog rada dobro živeo. 

"To vreme bilo je vreme blagostanja kada se cenio čovek i njegov rad, bez obzira da li je star ili mlad", seća se Ristić.

Vrednosti prema kojima je vaspitavan prenosio je svojoj deci, a o njima rado govori i unucima.

"Naš deka nas uči da budemo pošteni, dobri ljudi, da pomažemo, da budemo dobri sa svima", kaže unuk Pavle Stanojević.

Milan je crvenoj boji posvetio svoje najiskrenije stihove.

"Moja je crvena boja koja je možda nekada bila i tvoja. Crvenu boju nosim u duši, pa sve nek se sruši", govori ovaj jugonostalgičar.

Crveni kutak otvoren je za sve koji žele da ga razgledaju. U njemu će ih dočekati jedan pravi Jugosloven, voljan da objasni, ispriča i pokaže - da, koliko je u njegovoj moći, sačuva jedno vreme od zaborava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.