Jug za život dug

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jug za život dug

Nema više – "što južnije, to tužnije"

Proteklog vikenda Bujanovačka banja Vrelo bila je domaćin predstavnicima turističkih organizacija Pčinjsko-jablaničkog okruga. Turistički poslenici "južne pruge" okupili su se da bi formirali Regionalnu turističku organizaciju i napokon skrenuli pažnju na ogroman, a godinama neiskorišćen turistički potencijal ovog dela Srbije.

Upravni odbor Regionalne turističke organizacije (RTO) čine dva predstavnika TO Leskovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po jedan iz TO Bujanovac, Vranje, Vladičin Han i Surdulica, iz Regionalne privredne komore, Ministarstva za turizam i trgovinu i Republičke turističke organizacije. Za predsednika UO izabran je Slobodan Dimitrijević, direktor TO Bujanovac, a sedište RTO je Bujanovačka banja, gde će u dogledno vreme biti formiran Informativno-turistički centar.

Novoizabrani predsednik UO Slobodan Dimitrijević za "Politiku" ističe da je glavni zadatak da "godinama zapostavljeni jug konačno uđe na velika vrata na turističku mapu, preko strategije razvoja turizma u Srbiji, koju finansira republička vlada..."

– Mnogo je destinacija u 13 opština ovih okruga koje su godinama već vrlo slabo ili sasvim neiskorišćene. Tri banje sa lekovitom vodom (Bujanovačka, Vranjska i Sijarinska) pružaju fantastične mogućnosti da se banjski turizam u ovim okruzima maksimalno iskoristi. Do sada nije bilo tako. Dva vrlo značajna arheološka nalazišta (Kale kod Bujanovca i Caričin grad kod Lebana) i te kako su interesantna, kako za naše, tako i za inostrane turiste. Mnogi manastiri, među kojima je sigurno najznačajniji Prohor Pčinjski (kod Bujanovca) iz 11. veka, okruženi nedirnutom prirodom, pružaju fantastične mogućnosti za prijatan odmor, ali i za lovni turizam – kaže Slobodan Dimitrijević.

– Tu su i mnoga jezera (najpoznatije Vlasinsko) koja su pravi raj za ribolovce. Jug Srbije turistima nudi široku ponudu: od zdravstvenog, kongresnog, tranzitnog, planinskog, lovnog, rekreativno-izletničkog, manifestacionog, stručnog, religioznog, sve do rekreativno-sportskog turizma. Naravno, pokrenuli smo i akciju pospešivanja ruralnog turizma. Do sada se više od sto seoskih domaćinstava u ovim okruzima registrovalo, ispunjavajući sve uslove za prijem gostiju. Mnogo očekujemo i od Koridora 10, koji se kroz naše okruge prostire dužinom od više od 150 kilometara. Mnogo štošta će na njemu privući turiste. Ali, i mnogo šta još treba uraditi. A za to su potrebna ulaganja. Očekujemo da će ih biti, da će republička vlada prepoznati značaj ovog dela Srbije, u svim segmentima, pa i u turističkom – zaključuje Dimitrijević.

Jug Srbije, očigledno, ima sve predispozicije da veoma skoro bude turistička meka. I da ga, kako to ističu turistički radnici iz Pčinjsko-jablaničkog okruga, ne "krasi" više onaj slogan – "što južnije to tužnije", već "jug, za život dug".

A hoće li se ovaj novi slogan "primiti", zavisi od Republike Srbije.

Života Matić

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.