Juče odbranjena stablja, danas posečena

Izvor: B92, 05.Mar.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juče odbranjena stablja, danas posečena

Čačak -- Svih 24 stabla drveća ispred Velikog gradskog parka u Čačku posečena su jutros, dva sata pre nego što su gradske vlasti najavile da će započeti seču drveća.

Na ovaj način preduhitrili su opozicione političare koji su najavili da će sprečiti seču.

Predstavnici opozcionih stranaka u Skupštini Čačka, Grupa građana "Za napredniji Čačak" i Dveri juče su uspeli da odbrane drveće tako što su ih štitili telima, a najavili su da će i danas protestovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv seče drveća, ali stabla su bila posečena pre nego što su došli.

Radnici Javnog preduzeća "Gradsko zelenilo" posekli su drveće u 6 časova, a u 8 časova, za kada su bili najavljeni radovi tog preduzeća, ostala su samo još dva drveta na koje je odbornica Grupe građana Violeta Marković nalepila poruke.

Na porukama piše "Razmisli prvo, spasi drvo", "Budite gradsko zelenilo, a ne gradsko betonilo", a drugo stablo bilo je oblepljeno stihovima Vaska Pope "Posekli smo lipu da se ogrejemo, hladno nam bilo oko srca".

Marković je rekla agenciji Beta da je došla 15 minuta pre nego što je najavljena seča drveća, ali da su tada su skoro sva stabla bila posečena.

"Od svih 24 posečena stabla, za koja su rekli da su obolela i da je to jedan od razloga što moraju da ih poseku, videla sam po panjevima da su oštećena bila samo tri stabla. Suština seče ovih stabla je da se izbetonira čitav grad i da se ima što više parking mesta koja će se naplaćivati, a mi ne moramo da udišemo vazduh", rekla je Marković.

Iako su opozicioni odbornici Grupe građana i Dveri juče najavili protest protiv seče drveća kod gradskog parka, danas je bilo samo nekoliko ljudi.

Radnici "Gradskog zelenila" posekli su stabla u Ulici Veselina Milikića, u okviru rekonstrukcije te ulice.

Pomoćnik gradonanočelnika Čačka Milan Bojović rekao je juče novinarima da je seča drveća kod gradskog parka planirana u okviru rekonstrukcije Ulice Veselina Milikića i da će po završetku radova u toj ulici biti posađeno novih 60 stabala, kao i još 40 unutar parka.

"Uklanjanje stabala predviđeno je planom rekonstrukcije ali i rešenjem komunalne inspekcije jer su stabla u veoma lošem stanju, stara su preko 50 godina, a prema proceni stručnjaka njihov maksimalni životni vek u ovakvim uslovima je oko 60 godina. Ulica će dobiti novi izgled, biće sužen kolovoz ali će pešaci dobiti trotoar širine 1,7 metara. Dobićemo 135 parking mesta od kojih osam za invalidna lica", rekao je Bojović.

Za projekat rekonstrukcije Ulice Veselina Milikića su Ministarstvo privrede i lokalna samouprava izdvojili 33 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.