Jubilej Večernjih novosti

Izvor: RTS, 07.Apr.2011, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej "Večernjih novosti"

"Večernje novosti" obeležavaju jubilej - 20.000. broj. Tiraž od 200.000 rasprodat je već u prepodnevnim satima. Za 58 godina postojanja, školu "Novosti" prošla su mnoga danas značajna novinarska imena.

Jubilarni, 20.000. broj ''Večernjih novosti'' pojavio se na kioscima širom Srbije, a od prvog broja koji je izašao 16. oktobra 1953. godine do danas čitaocima je uručeno 5,2 milijarde primeraka tog dnevnog lista.

Tiraž od 200.000 rasprodat je već u prepodnevnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << satima. Za 58 godina postojanja, školu "Novosti" prošla su mnoga danas značajna novinarska imena.

Večernje novosti počele su da izlaze oktobra 1953. godine, kao vanredno večernje izdanje tadašnjeg matičnog izdanja "Borbe", u vreme krize između tadašnje Jugoslavije i Italije zbog Trsta.

Novinar i piblicista Vladimir Dedijer, koji je u to vreme bio glavni urednik "Borbe", sugerisao je svojim saradnicima koji su, zbog događaja u Trstu, pripremali vanredno izdanje lista, pokretanje novog koji bi izlazio posle podne i objavljivao sveže, kratke vesti sa dosta fotografija i krupnih naslova.

"Neki nam zameraju to što smo ostali prosrpski ili propatriotske novine, ja mislim da se time možemo ponositi, time nismo ništa manje moderni, ništa manje proevropski orijentisani. To su svakako neke karakterne osobine Novosti po kojima se razlikuju i prepoznaju", rekao je generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti Manojlo Vukotić.

Prema njegovim rečima, "Novosti" ne podležu modnim hitovima, internet varijantama, rijaliti šou-programima i malograđanštini koja vlada u Srbiji.

Prvi glavni urednik, prvog jugoslovenskog "večernjaka" bio je Slobodan Glumac, a tiraž prvog broja bio je 14.501 primerak i imao je samo osam strana.

"Večernje novosti" su danas moćna, stabilna, moderno opremljena medijska kuća koja, uz matični list "Večernje novosti", ima još devet izdanja, medju kojima su dva dnevnika - "Evropske novosti" i najstariji sportski dnevnik na Balkanu - "Sport", podseća se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.