Jubilej Studija B

Izvor: RTS, 01.Apr.2010, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Studija B

Studio B obeležio 40 godina postojanja. Tradicionalno priznanje "Najbeograđanin" pripalo je vozaču Žiki Radišiću kao i vozaču Borislavu Đuranoviću i putnici Aniti Ljubinković za nedavno sprečavanje otmice 13-godišnje devojčice iz gradskog autobusa.

Beogradska Radio-televizija Studio B obeležila je večeras 40 godina postojanja svečanim prijemom u Skupštini grada Beograda, u prisustvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i društvenog života Srbije i njenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavnog grada.

Na prijemu koji je televizija Studio B direktno prenosila, direktor te medijske kuće Aleksandar Timofejev zahvalio je svima koji "40 godina prate, slušaju, čitaju i gledaju Studio B".

Biranim video segmentima gledaoci i prisutni su se podsetili istorije Studija B, koji je krenuo 1. aprila 1970. godine kao mala gradska radio stanica, a kasnije prerastao u ozbiljnu i uticajnu gradsku radio-televiziju sa Internet segmentomom.

Prijemu su prisustvovali između ostalih gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić, ministri inostranih poslova Vuk Jeremić i odbrane Dragan Šutanovac, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić i drugi.

Bili su prisutni direktori Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić i B92 Veran Matić, kao i novinari i urednici brojnih srpskih medija.

Svečanost su otvorili pop-rok muzičar Momčilo Bajagić Bajaga i operska pevačica Jadranka Jovanović izvedbom pesme "Buđenje ranog proleća" u pratnji vojnog orkestra "Stanislav Binički".

Povodom jubileja Studio B je uručio "specijalnu nagradu za celokupan doprinos" svom dugogodišnjem muzičkom uredniku Slobodanu Konjoviću jer je četiri decenije imao "ključnu ulogu u kreiranju muzičkog i svakog drugog ukusa" Beograđana.

"Ovo vam je prilika vidite poslednjeg aktivnog osnivača Studija B. Nije loše s obzirom na okolnosti. Nagrada od kolega mi znači nešto posebno. Hvala publici koja nas je održala 40 godina" rekao je Konjović, prisetivši se sa pijetetom niza kolega sa kojima je stvarao i razvijao Studio B.

Tradicionalno priznanje Studija B "Najbeograđanin" pripalo je vozaču Žiki Radišiću koji je teško povređen kada je, pomažući invalidu u kolicima da izađe iz njegovog autobusa, upao u otvoreni šaht, kao i vozaču Borislavu Đuranoviću i putnici Aniti Ljubinković za nedavno sprečavanje otmice 13-godišnje devojčice iz gradskog autobusa.

Četiri decenije postojanja 

Početkom sedamdesetih, Studio B, koji slavi četiri decenije postojanja, zamišljen je, najpre, kao nedržavni radio, a danas je prerastao u gradski radio i televiziju, koji Beograđanima pruža bogat informativni i kulturni program.

Tokom svih ovih godina, nije odstupio od svoje glavne teme - života u Beogradu i stalnog nastojanja da se problemi njegovih žitelja reše lakše i brže. Rastao je zajedno sa svojim sugrađanima. Počeo je kao kolektiv od petnaestak zaposlenih, koji je ličio na jednu porodicu.

Svakodnevno je ulazio u naše domove, a uz čuveni, komšijski, topao pozdrav omiljenog i neprevaziđenog Duška Radovića, hiljade Beograđana započinjalo je radni dan.

Slobodan Konjević, muzički urednik Studija B, kaže: "Sećam ga se kao čoveka koji je bdeo nad svima nama, voleo je ljude i sve što je radio bilo je za njihovu korist i njihovu dobrobit i mislim da Beograd ni danas to nije zaboravio."

Među kultnim emisijama bile su i Beogradska razglednica Đoke Vještice, koga su nazivali zaštitnikom penzionera, Fontana želja Dragana Jelića. Iako su se vremena menjala, Studio B je ostao dosledan svojim idejama, da bude alternativan, spontan i blizak slušaocima kako bi svako od nas bio bolji komšija, a pre svega bolji čovek.

"Znači biti iskren, ne biti lenj, ne zaparložiti svoj mozak i ne vrteti se u krug. Mi se trudimo da ostanemo na zemlji, da se bavimo pravom kulturom i zdravim, normalnim čovekom", ističe urednik Kulturnog programa Studija B Velimir Pavlović.

Na svoj 40. rođendan, zaposleni poručuju da će ostati ono što su bili od samog početka, glasnogovornici Beograda.

Aleksandar Timofejev, generalni direktor Studija B, kaže: "Ja sam jako srećan zbog toga što ponovo imam utisak da se vraća ona stara priča, a to je 'reći ću te Studiju B', dakle Studio B je neko ko rešava problem".

Zbog svega toga i sami Beograđani danas su, kažu, praznično raspoloženi. Čestitkama se pridružuje i naša kuća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.