Jubilej Sanitetske službe Vojske Srbije

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Sanitetske službe Vojske Srbije

Vojna Sanitetska služba predstavlja respektabilan resurs Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i države u celini, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Povodom obeležavanja Dana Sanitetske službe Vojske Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da je ta služba jedan od oslonaca zdravstvenog sistema, ali i među liderima vojnog zdravstva u regionu i veliki partner najznačajnih svetskih zdravstvenih centara.

"Danas, 170 godina kasnije, srpski vojni sanitet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavlja respektabilni resurs Ministarstva odbrane, Vojske i države u celini, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, što svakako moramo iskoristiti u ostvarivanju naših ciljeva u procesu daljih evropskih integracija", naglasio je Šutanovac.

Načelnik Sanitetske službe Vojske Srbije brigadni general Veljko Todorović podsetio je da je 30. juna 1839. godine ukazom prvi put regularno postavljen načelnik sanitetske službe u glavnom štabu Vojske Srbije, dok je pet godina kasnije formirana glavna vojna bolnica, čiju tradiciju i delatnost danas nastavlja VMA.

Govoreći o rezultatima u poslednjih godinu dana, Todorović je rekao da su stvoreni uslovi da, ne samo VMA, već i vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu učestvuju u lečenju civilnih osiguranika, dok u mestima gde ne postoje vojne ambulante, vojne osiguranike leče ustanove civilne zaštite.

Takođe, Univerzijada je u zdravstvenom smislu, u kojoj su najviše bili angažovani lekari sa VMA, bila obezbeđena na najbolji način u 50 godina dugoj istoriji tog takmičenja.

Na svečanosti je promovisana i monografija "Srpski vojni sanitet", koju je izdao Vojno-izdavački zavod, a u kojoj je predstavljena istorija našeg vojnog saniteta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.