Jubilej Narodnog muzeja Kikinda

Izvor: RTS, 11.Nov.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Narodnog muzeja Kikinda

Povodom obeležavanja 70 godina postojanja, Narodni muzej Kikinda će cele ove nedelje omogućiti posetiocima besplatan obilazak stalnih muzejskih i više izložbenih postavka. Najveća zbirka muzeja je arheološka sa približno 13 hiljada eksponata iz perioda od mlađeg kamenog doba do kraja srednjeg veka.
Umetnički prostor pokriven je sa oko dve hiljade dragocenosti, među kojima su brojne slike Nikole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksića, predstavnika epohe bidermajera u vojvođanskom slikarstvu.

Prirodnjačku kolekciju najvećim delom čini stara gimnazijska zbirka herbarijuma, insektarijuma i prepariranih životinja, dok etnološka građa sadrži oko četiri hiljade raznovrsnih predmeta značajnih za lokalnu istoriju.
Po rečima Lidije Milašinović, direktorice Narodnog muzeja, najznačajniji eksponat i ono po čemu je ova ustanova prepoznatljiva, jeste kikindski mamut.
"Mamutica Kika će i u budućnosti biti naš najatraktivniji eksponat, a zadatak nam je da posetioce zadržimo, animiramo, da ovde provedu kvalitetno vreme, te požele da se vrate", ističe Milašinović.
Među istaknutijim eksponatima muzeja je Zastava Velikokikindskog dištrikta. Za nju kustos istoričar Vladislav Vujin kaže da je bila izgubljena u revoluciji 1848. godine, ali da je po
nalogu Đoke Radaka, jednog od pokretača revolucije, Pavle Simić oslikao novu istovetnu zastavu 1867. godine.
"Zastava je zanimljiva po tome što se na njoj mogu videti grbovi svih mesta Velikokikindskog dištrikta", dodaje Vujin.
Koncept nove postavke kikindskog Narodnog muzeja ima za cilj da se sa raznovrsnim, modernism, multimedijalnim i atraktivno dizajniranim sadržajima muzej pozicionira na kulturnoj i  turističkoj mapi regiona.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.