Jubilej Đerdapskog hidroenergetskog kompleksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 16:20

Jubilej Đerdapskog hidroenergetskog kompleksa

Ove godine navršava se pedeset godina od kada je jugoslovenska prevodnica Đerdapa počela prevođenje brodova.

Iako se odomaćio izraz "Hidroelektrana Đerdap", zvaničan naziv kompleksa je "Hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap 1". Početak njegove izgradnje na 943. Kilometru Dunava od ušća u Crno more bila je 1964. Godina.

Dunav je konačno pregrađen 13. avgusta 1969. godine. Tokom izgradnje glavnog objekta iskopano je 13,4 miliona kubnih metara šljunka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i rečnog nanosa, 7,2 miliona kubika stena, ugrađeno 3,2 miliona kubika betona, 167.000 tona armature i čelične konstrukcije i 69.000 tona opreme. Armiranobetonski nasip utvrđenje je i kraljice elektrana Srbije. I Rumunska i Srpska strana raspolažu sa po jednom elektranom sa 7 prelivnih polja. Električnu energiju obezbeđuje šest hidroagregata pogonjena kaplanovim turbinama sa prečnikom radnog kola od 9,5 metara. Do tada u svetu nisu građene turbine većeg prečnika.

Izgradnja prevodnice značilo je savlađivanje visinske razlike od 21 do 34 m, koju određuje dotok Dunava. Brodske prevodnice na obe strane Dunava su dvostepene, a komore u koje se smeštaju brodovi duge su 310 m, a široke 34 m. Mogućnost povećanja svetlog otvora za prevođenje sa 10,5 m na 13,5 m dizanjem nosača kranskih staza dizalice 400 t i gaza od 5 m na pragu prevodnice omogućuje prevovođenje rečno – morskih brodova. Prevođenje je počelo pre pedeset godina, 1970.

Kroz njih mogu da prođu u jednom prevođenju konvoji od 10 plovila, sa 14.000 t tereta, maksimalnim gazom do 5 m i visinom do 12,5 m. Plovila većih visina, kao što su rečno – morski brodovi mogu se prevoditi uz prethodnu najavu i po posebnom režimu.

Od 2019. godine vlada Srbije ulaže 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora. To znači da plovnost Dunava mora da bude na najvišem nivou u cilju poboljšanja bezbednosti plovidbe, i osiguranja prevoza putnika i roba. Kroz prevodnicu na HE „Đerdap 1“ od 1970. godine do sada prošlo je oko 400.000 plovila na osnovu kapaciteta od oko 6.300 plovila godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.