Jovanović osudio zabranu ulaska na KiM novinaru Tanjuga

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 15:10

Jovanović osudio zabranu ulaska na KiM novinaru Tanjuga

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najoštrije je osudio potez Prištine da zabrani ulazak na KiM novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću.

Utješanović je trebalo da izveštava tokom posete patrijarha Portfirija srpskim svetinjama na KiM, gde će proslaviti Božić.

Jovanović je izrazio očekivanje da će taj potez Prištine koji pokazuje odnos prema Srbima na KiM, prema osnovim ljudskim pravima i građanskim slobodama, naići barem na reakciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodne zajednice, navodi se u saopštenju.

Svaka zabrana, ograničenje slobode kretanja ili ugrožavanje rada novinara neprihvatljivo je, ocenio je Jovanović i naglasio da bi svi novinari trebalo nesmetano da obavljaju svoj posao.

"Niko nema pravo da ugrožava rad medijskih radnika, sloboda izražavanja je temeljna vrednost svakog demokratskog društva koju svi treba da uvažavamo i poštujemo. Nadam se da ovakve jednostrane odluke privremenih institucija u Prištini ovoga puta neće proći makar bez reakcije međunarodne zajednice. Nažalost, ovaj potez samo pokazuje odnos Prištine prema Srbima i ostalim nealbancima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini. Oni su građani drugog reda bez osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda", istakao je Jovanović.

Novinar Anđelko Utješanović krenuo je juče sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve na Kosovo i Metohiju, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija srpskim manastirima.

Bez bilo kakvog obrazloženja zaustavljen je na administrativnom prelazu Merdare i nije mu dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju. Srpski patrijarh će na Božić služiti arhijerejsku liturgiju u sedištu SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.