Jovanović od poslanika DSS-a traži da isključe Vukadinovića

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović od poslanika DSS-a traži da isključe Vukadinovića

Novi potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je od poslanika DSS-a u Skupštini Srbije da sprovedu odluke Predsedništva DSS i isključe Đorđa Vukadinovića iz poslaničkog kluba ili ga zamole da ga sam napusti.
Poslanik Slaviša Ristić rekao je agenciji Beta posle sastanka poslaničkog kluba DSS-a s Jovanovćem, da mu "ne pada na pamet da podrži odluku Predsedništva" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da se zajedno sa šeficom poslaničkog kluba Sandom Rašković Ivić tome na sastanku i usprotivio.

Po njegovim rečima, on ima obavezu prema biračima koji su glasali za određenu politiku liste na kojoj je bio DSS i Đorđe Vukadinović, a ne prema centrali stranke koja "pokušava da uruši poslanički klub DSS-a".
On je kazao da zbog odbijanja da sprovede odluke organa stranke može biti isključen iz DSS-a, ali da i povrh toga ne želi da bude u klubu u kojem nije Vukadinović i u kojem se ne sprovodi politika na kojoj su dobijeni glasovi građana.
"Oni, ako im smeta, neka sami formiraju neki svoj novi klub. Meni ne pada na pamet", istakao je Ristić.

Na sastanak, koji je održan u poslaničkom klubu u Skupštini Srbije, pored Jovanovića došao je i v. d. predsednika DSS-a Dragan Maršićanin.
Sastanku nije prisustvovao Vukadinović jer, kako je rekao Beti, nije član DSS-a, a to je bio sastanak samo s članovima stranke.
Vukadinović je na izbornoj listi DSS-Dveri nastupio kao nestranački kandidat.
Sukob u DSS-u počeo je kada je DSS u pojedinim opštinama sklopio koalicije sa SNS-om, čemu se protive Sanda Rašković Ivić i pokrajinski odbor DSS-a sa Kosova i Metohije, jer smatraju da sa onima koji sprovode "izdajničku politiku" ne može da se sarađuje ni na lokalnom nivou.
Zbog tih koalicija Sanda Rašković Ivić je podnela ostavku na mesto predsednice stranke, Marko Jakšić je podneo ostavku na funkciju člana Predsedništva DSS-a, člana Glavnog odbora stranke i na članstvo u stranci, a Slaviša Ristić je ostavku podneo na mesto potpredsednika DSS-a.
Novi potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović smatra da neslaganje o državnoj politici DSS-a i drugih stranaka ne treba da bude prepreka koalicijama na lokalnom nivou.
"Nisu koalicije dovele do razmimoilaženja" 
Čelnici DSS-a u pismu za javnost saopštili da nisu koalicije na lokalnom nivou dovele do razmimoilaženja sa bivšom predsednicom Sandom Rašković Ivić, jer se, kako tvrde, i ona složila s njima složila nakon izbora.
U otvorenom pismu javnosti oni navode da su u stranci bili svesni koliko je to pitanje osetljivo i pre dva meseca kada su formirane loklane koalicije sa SNS-om u dve beogradske opštine i nekoliko gradova Srbije, ali da su smatrali da su to ipak pitanja lokalnog nivoa i da se ne mogu tretirati kao krupna politička pitanja.
"Uostalom, s tim se složila i Sanda Rašković Ivić odobrivši sve navedene koalicije", navodi se u pismu DSS-a.
Iznenađuje, međutim, s koliko je ostrašćenosti ta tema stavljena na dnevni red, posebno s obzirom na činjenicu da je mnogo prisutnija bila u medijima nego na stranačkim organima.
To je, kako se navodi, bio signal da postoji drugi, mnogo dublji razlog, a to su, ispostavilo se, istinska politička neslaganja u stranci.
DSS navodi da je zabrinjavajuće da se promena poznatog političkog kursa DSS-a poklapa sa "iznenadnim i gotovo tajnim odlaskom tadašnje predsednice Sande Rašković Ivić u rezidenciju američkog ambasadora".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.