Jovanović: U srednje škole uz e-upis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2021, 17:54

Jovanović: U srednje škole uz e-upis

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je danas da će ove godine biti omogućen potpuno elektronski upis u srednje škole, a na predstavljanju "Sive knjige" u organizaciji asocijacije NALED govorio je o nizu novih usluga, nazivajući ih "novom generacijom eUprave".

Kada je reč o elektronskom sistemu za upis u srednje škole, ove godine zaživeće proces u kome roditelji uopšte neće morati da dolaze do škola, već će čitava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procedura moći da se sprovede posredstvom interneta - od izražavanja želja kada je reč o školama do samog upisa, rekao je Jovanović.

Opisujući mogućnosti "nove generacije eUprave", koju je nazvao i "totalnom elektronskom upravom", najavio je i otvaranje prema privredi i bankama.

"To znači da planiramo da podaci iz eUprave budu na raspolaganju privredi i bankama tako, recimo, građani mogu da uzmu kredit bez odlaska u fiijale", rekao je Jovanović.

Najavio je i da se planira i uključivanje stranaca u domaći sistem, tako da i stranci, pre nego što dođu u Srbiju, mogu da postanu njeni 'eGrađani' i koriste usluge eUprave.

Jovanović je najavio i skoro puštanje u rad ""jedinstvenog elektronskog sistema prosvete", na kome se, kako je dodao, radilo dve godine, i kojim omogućava praćenje uspeha od vrtića do završetka fakulteta i kasnije zapošljavanja.

"Za neku nedelju", po njegovim rečima, očekuje se i puštanje u rad sistema za elektronsko plaćanje u okviru eUprave, kako građani ne bi morali da nose "peti primerak" uplatnice sa sobom u MUP i slične institucije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.