Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2012, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Stvoriti evropsku Srbiju

BEOGRAD -

Predsednik Liberalnmo demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je cilj pokreta Preokret, čiji je nosilac izborne liste da napravi modernu, evropsku, demokratsku i otvorenu Srbiju, svesnu svojih grešaka iz prošlosti.

Jovanović je, na konvenciji Preokreta u Centru Sava, poručio da Preokret želi da stvori zemlju hrabrih lidera, poštenih institucija i kredibilnih vlasti, jer je to "jedina Srbija na koju imamo pravo i za to pravo se jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vredi boriti".

On je istakao da Preokret može ponuditi jasan plan i viziju, u kojima ima mesta za svakoga, a uslov za takvo nešto je afirmisanje vrednosti koje su šire od stranačke i koalicione politike.

Budućnost se ne predviđa, budućnost se stvara, rekao je Jovanović, i precizirao da je ljubav prema Srbiji energija Preokreta.

"Ljubav prema srpskom selu, radniku, studentu, penzioneru, Albancu, bošnjaku, Hrvatu, Mađaru i prema ljudima... Ljubav prema Sarajevu, Prištini, Zagrebu, prema Evropi i svetu, prema životu", naveo je on.

Prema mišljenju Jovanovića, u ovoj predizbornoj kampanji previše je slepila, zagledanosti u sebične ciljeve i svega lošeg da bi smelo o tome da se ćuti, i zato Preokret treba ljudima da kaže istinu.

"Nas treba da plaši nemoć vlasti, tumaranje i ambicija da od miliona ljudi napravi statiste u imitaciji života koji nam nude kroz svoju propagandu", konstatovao je on.

Jovanović je lideru Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću poručio da ima u vidu činjenicu da je predsednik Srbije i da zato ne treba da nudi "život u DS", nego da povede državu napred i građanima obezbedi posao.

"Ako o tom poslu ne znaš ništa, ili ga se plašiš, nisi dostojan funkcije koju obavljaš", naglasio je Jovanović.

On je predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću, koga je nazvao "Tadićevim drugim ja" poslao poruku da je Srbiji dužan da kaže istinu o kojoj je ćutao 20 godina, "da bi zadržao pravo da u Srbiji i dalje govori".

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković ocenio je da Srbija, ukoliko nastavi put ka Evropskoj uniji brzinom kao i do sada, verovatno neće tamo nikad stići.

"Ne može zemlja koja ima nekoliko strateških putokaza da kaže kud želi da ide, ona ne zna kuda ide", rekao je Drašković i dodao da su nam "njive puste, a fabrike neistina i obmana guste".

"Ne može se na temeljima Miloševićeve Srbije praviti evropska Srbija. 2001. godine izručen je u Hag komandant zločina, a tek 1011., i to uz talambase i hvalu, isporučen je magacioner. Gde je Srbija izgubila ovih deset godina", zapitao je on.

Predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać ocenio je da je od vladajuće koalicije, posebno DS, koja je četiri godine imala apsolutnu vlast, bilo očekivano da u kampanji predstavi ozbiljan program sa socijalnim, ekonomskim i političkim delom, ali da je to izostalo.

Umesto toga, ukazao je Korać, ona je visokopersonalizovana, Tadić svaki dan posećuje ili otvara neke fabrike i ni jednom rečju ne govori o programu izlaska iz krize, "a za dva sata dođe (lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan) Dinkić i otvori istu fabriku".

Predsednik stranke Bogata Srbija Zaharije Trnavčević poručio je da, ukoliko se u Srbiji bude radilo kao u EU, u zemlju će se živeti kao i u njenim članicama, a da bi se tako nešto ostvarilo nisu potrebna velika sredstva.

On je objasnio da bi, ako bi se poboljšala proizvodnja i sa jednog hektara poljoprivrednog zemljišta dobila tona pšenice ili kukuruza više, ostvarila dodatna zarada veća od milijardu dolara, što je više od 250 miliona evra, koliko najviše može da se dobije iz predpristupnih fondova EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.