Izvor: B92, 14.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Stop kohabitaciji

Beograd -- U intervjuu Večernjim novostima Čedomir Jovanović rekao da bi potpisao nezavisnost Kosova pod određenim uslovima.

Govoreći o tome šta bi koalicija LDP-GSS-SDP-LSV uradila po dolasku na vlast, predsednik LDP-a je rekao da im neće biti teško da uhapse Mladića, završe saradnju s Hagom i obrazlože građanima zašto treba biti akter stvaranja kosovske državnosti.

Jovanović je rekao da želi da Srbija kroz partnerstvo s međunarodnom zajednicom i kosovskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albancima doprinese uspostavljanju reda. "Želim da mi stvaramo novo Kosovo, umesto što branimo ono koje je nestalo pre osam godina", kaže on.

"Činjenica je da je Kosovo nezavisno od Srbije već osam godina. Tadić je potpisao pristup Partnerstvu za mir, a Koštunica sporazum CEFTA, iz kojih je izuzeto Kosovo. Time su i predsednik i premijer priznali realno stanje, a to je da je Kosovo već nezavisno. Nemam nikakav problem da potpišem tu nezavisnost, pod određenim uslovima", rekao je Jovanović.

On je rekao da bi srpskom narodu takvu odluku objasnio time da ne želi novi Irak ili Avganistan na Kosovu.

Jovanović je ponovio da njegova koalicija neće ići u Vladu s Koštunicom, Dinkićem, Dačićem i SRS-om, već isključivo s DS-om i strankama nacionalnih manjina.

On je rekao da je realno da te opcije na izborima osvoje više od 126 poslaničkih mandata, ali su mogućnosti da se do te vlade dođe sužene zbog anemičnosti DS-a i dogovora Tadića i Koštunice o podeli vlasti posle izbora.

"Pozivam Tadića da se pre izbora konačno izjasni da li će posle 21. januara odustati od politike kohabitacije jer je Srbiju nemoguće menjati s Koštunicom, koji je sve činio da politiku promena zaustavi", rekao je Jovanović.

"Tadić, Koštunica, Ceca i mafija"

"Nema laganja sedam dana pred izbore, Boris Tadić mora da kaže šta će raditi posle 21. januara, da bi građani tačno znali za koga glasaju”, rekao je Jovanović u Kraljevu, gde danas boravi karavan koalicije LDP-GSS-SDU-LSV.

Jovanović je rekao da je Tadić svojom izjavom o Demokratskoj stranci Srbije kao svom budućem koalicionom partneru poslao poruku građanima da oni koji glasaju za DS glasaju za Koštunicu.

"Nema razloga da Srbija s Koštunicom u 2007. ne bude ista kao Srbija s Koštunicom u 2006.”, rekao je Jovanović i rekao kako osuđuje Tadićev defetizam i predaju bez borbe.

"Tadić je s Koštunicom, Koštunica s Cecom, Ceca s mafijom i to bi trebalo da bude Srbija koja ima evropsku budućnost?", rekao je Jovanović.

Čedomir Jovanović je izjavio da je LDP spreman da preuzme odgovornost za rešavanje problema u Srbiji. "Radimo 24 sata i potrošili smo svaki sekund, dajemo 110 odsto energije da bismo vodili Srbiju u 2007. Radimo da Srbiju ne bi vodili Koštunica, Dinkić, Ilić, Dačić, Nikolić, da bismo mi bili oni s kojima kohabitira Tadić, a ne oni s kojima je kohabitirao tri godine", rekao je Jovanović u Kraljevu.

"Kada Koštunica kaže da nam je Ustav krov kuće, ja se upitam šta je onda temelj. Imaš 60 godina, možeš deda da mi budeš, a nisi naučio da se kuća ne pravi od krova", poručio je Jovanović Koštunici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.