Jovanović: Srbija snažan igrač u prehrambenoj undustriji što je potvrdila i onlajn konferecija u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 15:43

Jovanović: Srbija snažan igrač u prehrambenoj undustriji što je potvrdila i onlajn konferecija u Kini

Srbija ima potencijal za još veću saradnju sa kineskim i partnerima iz Centralne i Istočne Evrope u oblasti proizvodnje vina i žestokih pića, jagodastog voća i žitarica, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović i istakao da ukupna godišnja vrednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije prelazi 5,1 milijardu evra.

Na onlajn poljoprivrednom sajmu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Jovanović je kazao da je taj sektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokazao svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom kada su se mnoge zemlje suočavale sa nedostatkom osnovne robe, Srbija je, s druge strane, izvozila šećer, brašno i žitarice.

Srbija je, prema njegovim rečima, trechi proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šljive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih izvoznika jabuka u Rusiju.

Iako je 2020. bila godina izazova, proizvođači poljoprivrednog i prehrambenog sektora nikad nisu prestali da razmišljaju o budućnosti, rekao je Jovanović.

U Srbiji se, dodaje, trenutno grade stotine kilometara puteva koji povezuju proizvodne jedinice u našoj zemlji, a u velikom obimu na tim projektima učestvuju i kompanije iz Kine.

Šandong-Kina poljoprivredna konferencija i onlajn sajam održani su 1. i 2. decembra u organizaciji lokalne vlade Šandong provincije.

Događaju su prisustvovali predstavnici više od 200 velikih kompanija poljoprivrednog i prehrambenog sektora Šandonga i drugih kineskih provincija, kao i predstavnici poljoprivrednog sektora EU zemalja.

Šandong provincija nalazi se na primorju, u istočnom delu Kine i sa 95 miliona stanovnika predstavlja treću po važnosti ekonomsku regiju, a prvu po obimu međunarodne razmene u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.