Jovanović: Spreman sam za probleme

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Spreman sam za probleme

Beograd -- Kandidat za ministra prosvete Tomislav Jovanović izjavio da je za unapređenje obrazovanja u Srbiji potrebno mnogo brže da se radi i da se ide ispred.

''Ako samo gasimo požar, ništa nećemo uraditi. Ministarstvo prosvete je jedan od najosetljivijih resora, jer od njega zavisi naša budućnost. Spreman sam da se uhvatim u koštac sa problemima i učiniću sve da našem školstvu, koje ima dugu tradiciju, vratimo ugled'', poručio je Jovanović u intervjuu za ''Danas''. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najavljujući sistemske promene, Jovanović je istakao da se moraju iskoristiti unutrašnje rezerve, da se izvrši drugačija raspodela unutar obrazovnog sistema da ne bude viška zaposlenih. "S jedne strane se govori o višku, a sa druge imamo veliki broj nepismenih. Tu očito nije nešto dobro'', rekao je Jovanović.

Sistemske promene, objasnio je Jovanović, podrazumevaju da se stvore uslovi za takmičenje, obrazovanje ne sme da uđe u uravnilovku, već da se nagrade oni koji su dobri i koji odu napred, ali da se stimulišu i oni koji zaostaju.

''Sistem mora da bude jedinstven. Ako smo prihvatili bolonjski proces u visokom obrazovanju, ne smemo ga primenjivati ad hok, i po sopstvenom tumačenju, već ga moramo jedinstveno sprovoditi.

Govoreći o prvim potezima, Jovanović je rekao i da je važno da se povežemo sa inostranstvom, da se stupi u kontakt sa našim studentima koji su završili školu, a van zemlje su angažovani u struci ili nauci.

Drugi segment je povezivanje sa najpoznatijim i naučnim i obrazovnim institucijama u svetu i sklapanje ugovora o razmeni đaka, studenata, nastavnika i naučnika. ''Treba da privučemo strane studente da ovde nastav studije ili da se uključe u naučnoistraživačke projekte'', rekao je Jovanović koji bi trebalo da danas položi zakletvu u Skupštini Srbije.

On je naveo i da želi da razgovara sa sindikatima, ali da hoće da čuje i njihove predloge, kakva rešenja nude.

Jovanović je pozdravio što se Univerzitet u Beogradu našao među 400 najboljih u svetu, i naglasio da treba da idemo dalje, i da u narednom rangiranju bude među prvih 300 visokoškolskih svetskih ustanova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovanović: Sistemske promene u prosveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2013

Kandidat za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da je za unapređenje obrazovanja u Srbiji potrebno mnogo brže da se radi, da se ide ispred, a ne za događajima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.