Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Pripadnici JSO bili su Ulemekovo obezbeđenje

Lider LDP-a nazvao Zvezdana Jovanovića ubicom, a sudija ga opomenuo, „jer bez obzira na osudu, ta reč je uvredljiva”

Čedomir Jovanović, lider LDP izjavio je kao svedok na suđenju komandi nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) da su pripadnici jedinice organizovali pobunu u novembru 2001. godine da bi sprečili hapšenje bivšeg komandanta Milorada Ulemeka Legije posle saslušanja u Palati pravde.

„Pripadnici JSO su dovedeni tamo da bi čuvali Ulemeka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nemam dilemu da je to bilo njegovo obezbeđenje, jer je sa njima posle i otišao u Kulu”, rekao je Jovanović, podsećajući da je na dan dolaska članova JSO i blokade autoputa Ulemek bio pozvan na saslušanje zbog zločina na Ibarskoj magistrali.

Četvrtog dana svedočenja, Jovanović je odgovarao na pitanja sudskog veća kao i na dopunska pitanja tužioca, odbrane i optuženih. Prethodno je njegovo svedočenje i unakrsno ispitivanje trajalo tri radna dana u septembru. On je ponovio da je Vlada Srbije imala informacije da su pripadnici JSO planirali da zauzmu državnu televiziju, aerodrom i zgradu vlade.

„Da li ste imali informacije do kojih granica pobuna može da ide i da li su planirane mere da se ona zaustavi?”, pitao je svedoka predsedavajući sudija Vladimir Vučinić.

„Državni vrh u tom trenutku nije postojao jer, bez predstavnika Crne Gore, Vrhovni savet odbrane nije mogao da radi. Ostali članovi bili su Vojislav Koštunica i Nebojša Pavković koji su zajednički delovali na rušenju naše vlade. Posle pet dana protesta, stav vlade bio je da ne može biti kompromisa ako pripadnici JSO ponovo dođu u Beograd i da, bez obzira na cenu, moramo pružiti otpor. Da protest nije prekinut, imali bismo sukobe kao u postsovjetskoj Rusiji”, naveo je svedok.

On je ponovio da je pokojni premijer Zoran Đinđić više puta tražio od Ulemeka da se pobuna prekine i da je, kada je shvatio da ne postoji niko ko može da ih zaustavi, krenuo na pregovore u centar JSO u Kuli.

Odgovarajući na pitanja optuženog Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen na 40 godina, kao atentator na Đinđića, Čedomir Jovanović nazvao ga je u jednom trenutku ubicom njegovog prijatelja. Zbog toga ga je sudija opomenuo, rekavši da je bez obzira na to što je Jovanović osuđen za ubistvo Đinđića, reč ubica uvredljiva.

Čedomir Jovanović je i pored upozorenja sudije da može biti novčano kažnjen, nastavio da naziva Zvezdana Jovanovića ubicom.

„Koliko košta da ja nastavim da vređam?”, pitao je Jovanović, rekavši da je pod utiskom što „pravi ljudi umiru, a ostaje sve više zveri”, aludirajući na nedavnu smrt advokata Srđe Popovića, koji je zastupao porodicu Đinđić i podneo krivičnu prijavu za pobunu pripadnika JSO, smatrajući da je to bio uvod u atentat na premijera.

U nastavku suđenja trebalo bi da kao svedok bude saslušan Zoran Mijatović, zamenik nekadašnjeg načelnika RDB.

D. Čarnić

objavljeno: 31.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.