Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Ne znam kakva pomoć

Hag -- U utorak je u Haškom tribunalu svedočenje nastavio bivši jugoslovenski diplomata Vladislav Jovanović.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću, u nastavku unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Vladislava Jovanovića, tužilac Džefri Najs je tvrdio da je optuženi prihvatao mirovne planove za Bosnu i Hercegovinu zasnovane na etničkim granicama.

Svedok je uzvratio da je to osnova Dejtonskog sporazuma. "U svim planovima, uključujući Dejtonski sporazum, bile su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznate unutrašnje etničke granice tri konstitutivna naroda. Ne vidim tu ništa strašno, to je prihvatila i međunarodna zajednica", rekao je Jovanović.

Najs je insistirao da je od početka ratova u bivšoj Jugoslaviji cilj Miloševićeve vlasti bilo etničko razgraničenje i stvaranje jedinstvene države u kojoj bi živeli svi Srbi. Svedok je to negirao, predočavajući da se Milošević zalagao za očuvanje Jugoslavije. Jovanović je na pitanje tužioca potvrdio da je Beograd pružao pomoć Srbima u Hrvatskoj i BiH, ali da ne zna kakvu. Posle podsećnja Najsa da je i Milošević u podnesku sudu u Beogradu neposredno posle hapšenja priznao da je Srbima slao i vojne isporuke, svedok je odgovorio da je bio iznenađen time, ali da mu nisu poznati detalji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.