Jovanović: Kontratužba pogrešna

Izvor: RTS, 04.Jan.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Kontratužba pogrešna

Kontratužba protiv Hrvatske poslednji je primer pogrešnog pristupa i tumaranja u našoj spoljnoj politici, smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je kontratužba protiv Hrvatske poslednji primer pogrešnog pristupa i tumaranja u našoj spoljnoj politici.

Vlada Srbije, uprkos jasnom protivljenju LDP, nastavlja da vodi pogrešnu politiku prema većini zemalja u regionu, i na taj način dramatično pogoršava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnose sa državama sa kojima bi Srbija morala da ima najbolju i najrazvijeniju saradnju, naglasio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Naša vlast dužna je da shvati da kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji obavezuje Srbiju da počne da se ponaša kao evropska država, kojoj su prioriteti evropeizacija i uspostavljanje najboljih mogućih odnosima sa susedima, rekao je Jovanović.

U tom projektu, saradnja i partnerstvo sa Hrvatskom moraju zauzimati centralno mesto. Tužba Hrvatske protiv Srbije je podneta pre 11 godina i predstavlja odraz ratova iz 90-tih godina koji su bili određeni politikom Miloševića i Tuđmana, rekao je Jovanović.

"Nama je potrebna pametna spoljna politika, koja neće odgovoriti greškom na grešku koju je u prošlom veku načinila Hrvatska", smatra Jovanović i dodaje da kontratužba "vraća Srbiju i naše društvo u atmosferu i političke poteze koji su bili karakteristični upravo za ta vremena".

Sudbina Srba iz Hrvatske koji su teško stradali zbog politike koja je dirigovana iz Beograda, sada treba da posluže kao sredstvo za pokretanje postupka koji je nepotreban i osuđen na neuspeh, ocenio je lider LDP.

U ovom potezu ne vidimo nikakvu zaštitu državnih interesa, i on će najviše štete naneti građanima koji su već teško stradali zbog posledica pogrešne politike koja se vodi već gotovo dvadeset godina, zaključuje Jovanović.

Liberalno-demokratska partija će zahtevati održavanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se vodila rasprava o spoljnoj politici zemlje, jer ovako važne odluke ne smeju predstavljati volju jednog ministra ili stranke na vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.