Jovanović: Irinej zloupotrebljava crkvenu odoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Irinej zloupotrebljava crkvenu odoru

NOVI SAD, BEOGRAD -

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović optužio je danas bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Bulovića da "zloupotrebljava crkvenu odoru".

Jovanović je izrazio čuđenje povodom Irinejevog zahteva odbornicima Skupštine Novog Sada da se izjasne da li su stavovi predsednika Skupštine grada ujedno i zvaničan stav gradskog parlamenta i podsetio da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

"Zahtev građanina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bulovića identičan je ideji da se Sveti sinod SPC izjasni oko stavova i ponašanja građanina Bulovića, a povodom održavanja i izmeštanja Zmajevih dečijih igara, anatemisanja učesnika Kobasicijade ili prekidanja performansa pozorišne trupe", naveo je Jovanović u saopštenju.

"Da li poslednji zahtev predstavlja još jednu u nizu zloupotreba crkvene odore, koje sprovodi građanin Bulović", upitao je Jovanović.

Bačka eparhija juče je preporučila Jovanoviću da, umesto da se "pokrenut zlobom" bavi likom i delom Irineja, "jedne od najuglednijih ličnosti našeg naroda i Pravoslavne crkve uopšte", višak svoga vremena i energije usmeri ka rešavanju nagomilanih komunalnih problema Novosađana i savesnijem obavljanju dužnosti predsednika Skupštine grada.

Predsednik Skupštine Novog Sada najavio je da će sutra u Patrijaršiji SPC predati protestno pismo, adresirano na patrijarha Irineja, najavljeno je danas iz Skupštine grada.



Patrijarh Irinej nije dobio pismo

Iz kabineta patrijarha srpskog Irineja danas je demantovano pisanje medija da je patrijarh dobio "otvoreno" pismo od predsednika novosadskog parlamenta Aleksandra Jovanovića, povodom obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije.

"Povodom medijskih vesti o otvorenom pismu, obaveštavamo javnost da patrijarh nije dobio nikakvo pismo od spomenutog gospodina, a naš protokol ne zna za praksu dostavljanja pisma preko odlomaka u medijima", navedeno je u saopštenju SPC.

Prema medijima, autor pisma traži određena obaveštenja, ali nažalost, takav zahtev je upućen na pogrešnu adresu, navode iz patrijarhovog kabineta.

Obaveštenja o nadležnostima pojedinih sveštenih lica ili druge, slične informacije mogu se lako dobiti od bilo kog paroha Srpske pravoslavne crkve, a ona koja zadiru u širu i kompleksniju sferu, od Informativne službe SPC.

Jovanović je, kako su mediji preneli, uputio pismo patrijarhu Irineju, u kojem ga je upitao da li su, kako je naveo, "uvredljivi" stavovi bačkog vladike Irineja koji su upućeni gradskim vlastima ujedno i stavovi SPC.

Jovanović je naveo u tom pismu da su bačka eparhija i vladika Irinej izneli niz optužbi na račun najviših predstavnika grada Novog Sada, povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije.

Izvinjenje Eparhije bačke mađarskom ambasadoru

Eparhija bačka uputila je danas izvinjenje ambasadoru Mađarske u Srbiji Oskaru Nikovicu jer mu, zbog protokolarnih nesporazuma, nije uputila pismeni poziv za ceremoniju obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije.

Iz Eparhije objašnjavaju u saopštenju da su podrazumevali da će predstavnici Jevrejske zajednice, kao organizatori događaja, uputiti pismene pozive.

"Tada nismo imali ni informaciju da Jevrejska opština u Novom Sadu nije uputila pismeni poziv. Naravno i ni na koji način nismo mogli znati da Vas je gradonačelnik pozvao na molitveni pomen, u čijoj organizaciji Grad nije učestvovao", stoji u pismu Eparhije mađarskom ambasadoru Nikovicu, dostavljenom i medijima.

Eparhija bačka navodi da se obratila Nikovicu zbog naslova "Mađarski ambasador Oskar Nikovic demantuje SPC: Poziv na pomen nisam dobio", objavljenom u jučerašnjem "Blicu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.