Izvor: Piplmetar.rs, 24.Sep.2022, 23:30

Jovanović Ćuta traži obustavu radova na Starici dok se ne utvrde granice rudnika

Kopredsednik stranke Zajedno i predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je danas da se radovi na planini Starica koje izvodi kompanija „Ziđin“ zaustave dok se ne utvrde granice rudnika.
Jovanović je rekao da su stručnjaci Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, prilikom susreta sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i rukovodstvom „Ziđina“ potvrdili da je u planu nastavak eksploatacije ruda na >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << planini Starica, prenela je Nova.rs.
On je naveo da je tada rečeno da bi projekat eksploatacije, kojim bi bile definisane granice eksploatacionog polja, trebalo da bude izrađen u roku od dva meseca.
„S obzirom na to da taj projekat nije izrađen, zahtevamo obustavu svih radova dok se građanima jasno ne kaže gde su granice rudnika. Nedopustivo je da niko od nadležnih ni jednom rečju ne pominje zaštitu prirodnih vrednosti Starice ni procenu uticaja na životnu sredinu pre bilo kakvih radova na tom području“, kazao je Jovanović.
On je od Ministarstva za zastitu životne sredine zatražio da „odmah i bez odlaganja“ započne sa izradom studije procene na životnu sredinu i da „konačno počne da radi svoj posao“.
„Nedopustivo je da meštani Majdanpeka tri meseca svojim telima brane Staricu ležeći na dinamitu, a da odluke o rušenju planine donosi kineska kompanija i da građane Majdanpeka niko ništa ne pita“, istakao je Jovanović.
Podsetio je da će prva sednica Odbora za zaštitu životne sredine biti održana u Majdanpeku 29. septembra sa početkom u 11 časova.

Opširnije
Izvor: Vesti.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Mihajlović o napadu na Ziđinovog radnika: Ćutini aktivisti nedeljama prete oružjem

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2022, 15:36

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović pozvala je danas institucije da hitno reaguju zbog napada na radnika i paljevinu opreme kineske kompanije Ziđin na planini Starici.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.