Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Bili za mirno rešenje

Hag -- Živadin Jovanović kaže da su Savezna vlada i Šainović 1998-99. radili na mirnom rešenju kosovske krize.

Bivši ministar za inostrane poslove SRJ Jovanović posvedočio je na suđenju Nikoli Šainoviću pred Haškim tribunalom da je u leto 1998, odlukom Savezne vlade, bivši potpredsednik Savezne vlade Šainović bio zadužen za kontakt sa diplomatskom posmatračkom misijom koja je na Kosovu raspoređena posle "moskovske izjave" predsednika Rusije Borisa Jeljcina i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRJ Slobodana Miloševića.

Prema njegovim rečima, uprkos stalnim napadima OVK na policiju i vojsku, ali i na radnike javnih preduzeća. Savezna vlada je nastojala da pronađe političko rešenje, zato što je želela da SRJ bude reintegrisana u međunarodnu zajednicu.

Tokom "antiterorističke akcije" snaga bezbednosti u avgustu 1998, OVK je "razbijena", a savezne vlasti su još jednom izrazile spremnost za dijalog za albanskim političarima, kazao je Jovanović, ali su se već u jesen "pojačale terorističke aktivnosti", a SAD i NATO su otvoreno zapretile bombardovanjem SRJ.

Jovanović je precizirao da je, na njegov predlog, Savezna vlada postavila Šainovića za šefa komisije za kontakte sa tom misijom.

Jovanović nastavlja svedočenje.

Šainović je optužen za zločine protiv čovečnosti nad albanskim civilima u prvoj polovini 1999. Zajedno sa Šainovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova 1999. optuženi su i tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.