Jovanka Broz traži ušteđevinu Tita

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2009, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanka Broz traži ušteđevinu Tita

Jovanka Broz se požalila da joj vlasti u Srbiji ne daju novac od prodaje knjige o njenom mužu koju je napisao istoričar Vladimir Dedijer.

Tito i Dedijer su se dakle još u vreme najgore ofanzive na Sutjesci dogovarali kako će nakon rata Dedijer napisati Titovu biografiju, prodati je u Americi, a honorar će podeliti.

“Bila sam prisutna kad je Dedijer predao Titu honorar u dolarima. Knjiga mu je bila prevedena na nekoliko jezika, i odatle taj novac”, kaže Jovanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Broz, uverena da je reč o bračnoj ušteđevini koja bi trebalo da pripadne njoj.

Jovanka Broz je dala intervju povodom objavljivanja knjige Titovih dnevnika koje je vodio između 1951 i 1952. Ogorčena je što se štampaju takve knjige, a ona se  ništa ne pita, iako je ona zajedno sa Žarkom i Mišom Brozom vlasnica svih autorskih prava.

Vladimir Dedijer je rođen 4. februara 1914. godine u Beogradu.

Poznavao je odlično direktora „Politike“, Vladislava Ribnikara preko koga je upoznao Tita po dolasku u Beograd 1941. godine.

Tokom rata brižljivo je vodio svoj Dnevnik, koji je posle rata objavljen.

Bio je u raznim misijama za vreme sukoba sa Staljinom. Tu je počeo da prikuplja i podatke za svoje čuveno delo „Prilozi za biografiju Josipa Broza Tita“.

Posle Titove smrti odlazi u Ameriku, u Vašington, gde skuplja građu za nove biografije o Titu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.