Jovana Jović: U redu je da fejlujete i shvatite da nešto nije za vas

Izvor: Megafon.co, 29.Jul.2020, 02:18

Jovana Jović: U redu je da fejlujete i shvatite da nešto nije za vas

“Moje ime je Jovana Jović. Išla sam u Gimnaziju Svetozar Marković, prirodno-matematički smer. I sada sam upisala Fakultet organizacionih nauka, smer menadžment.”
Ono što nam nije odmah rekla, jeste da je Jovana jedna od troje đaka generacije u niškoj Gimnaziji Svetozar Marković. Osim što je sve četiri godine bila odlična, ovu titulu zaslužila je raznim vannastavnim aktivnostima.
“Ovo je zahvalnica koju je moja škola dodelila svim učesnicima Festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Nauk nije bauk. Ovo je zahvalnica za prvi razred, kada sam bila član PR tima, dok sam u trećoj godini već postala lider tog istog PR tima”, pokazala nam je Jovana.
Krenula je u gimnaziju sa idejom da će se posle školovanja baviti programiranjem. Tako da se među njenim diplomama i sertifikatima nalazi i ona koja potvrđuje da je decu učila programiranju u Skreču u okviru projekta Code Robotić.

Novinari: Jovana Đorđević, Sonja Urošević
Kamera: Sonja Urošević
Montaža: DP
Muzika: See You On The Otherside – The 126ers
Ipak, u međuvremenu, otkrila je ljubav prema novinarstvu i odnosima sa javnošću.
“Tako da sam sa, recimo, 16 i po godina odlučila da pokrenem portal koji uređuju isključivo tinejdžeri, koji se zove Youth Vibes. Sada, nakon dve godine, to je portal koji piše za sve mlade. Za koji pišu mladi iz cele Srbije, pa čak i iz regiona. I ove godine se čak širimo i na studente.”
Youth Vibes na Brave New Media Forumu – Foto – Marija Erdelji

Sada u Youth Vibesu ima četrdesetak ljudi. Iz Niša, Beograda, Novog Sada, Petrovca na Mlavi, Vranja, Leskovca. Imaju čak i dopisnike iz Crne Gore i jednu dopisnicu iz Bosne i Hercegovine. Ali tokom dve godine, kroz ovaj omladinski portal prošlo je mnogo više tinejdžera.
“Ne znam tačno koliko je to ljudi, ali sam jako ponosna što su to sada različiti uzrasti, različite srednje škole, različiti gradovi i sada i različite države, tako da se polako širimo, iako je prvobitna ideja bila da ovo bude samo lokalni portal.”
Oprobajte se da biste znali šta je za vas Osim što je sa kolegama izgradila ovaj jedinstveni portal, učestvovala je u različitim nacionalnim i međunarodnim projektima. Bila je novinar na projektu Humans of the Balkans, edukator na radionicama novinarstva, lider volontera na Brave New Media forumu u organizaciji Dojče vele akademije, dobijala nagrade
“U suštini, shvatila sam kroz srednju školu šta me ne interesuje. Ja još uvek ne znam konkretno čime bih se bavila, ali verujem da kroz FON, verovatno ću shvatiti šta je to uže čime ja želim da se bavim. Međutim, sada znam, to je rad sa ljudima, to je nešto što mene definitivno pokreće, i nešto gde ja neću morati da sedim ceo dan, već ću ipak biti u pokretu. Pa tako, da li je to novinarstvo, da li je to prodžekt menadžment ili HR ili… Ne znam, videću. Moram i to da probam kao što sam probala i PR i novinarstvo kroz srednju školu.”
Ni tokom studija, naravno, ne planira da prestane sa vannastavnim aktivnostima. A budućim i sadašnjim srednjoškolcima poručuje:
“U redu je da se proba, da se isproba i da se vidi da to nije za vas, da fejlujete, to nije strašno. To je zapravo jedan veliki plus, jer ste shvatili šta ne valja, šta nije za vas. Tako da, eto, moj savet je da se oprobaju, da ne budu lenji, zato što im je ovo, pa jedna od… jedina zapravo prilika, sada u ovim mlađim godinama da probaju nešto, da fejluju i da ih to ne košta neki veliki gubitak. Tako da je sada vreme da se isprobavaju stvari”, zaključuje Jovana.
Foto – Sonja Urošević

 
*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta “Najbolje sa Palilule”, koji je podržala GO Palilula kroz Javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa za Gradsku opštinu Palilula za 2020. godinu.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.