Jovan Dučić – pesnik velikog srca

Izvor: Studnel.com, 17.Feb.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovan Dučić – pesnik velikog srca

Rođen je u Trebinju, gde je išao u osnovnu školu, a srednju školu je završio u Sarajevu i Somboru. U Ženevi je bio na studijama, nakon kojih se 1909. vraća u Srbiju. Odrastao je u siromašnoj porodici, otac mu je bio trgovac. Posle očeve pogibije u Hercegovačkom ustanku, svu brigu o njemu i sestri je preuzela majka, koja ih je trudom i s velikim naporom odgajala.
Prvu zbirku pesama objavio je 1901. godine u izdanju mostarske Zore, a drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << osam godina kasnije u Beogradu, u izdanju Srpske književne zadruge. Objavljuje i dve knjige, stihove i pesme u prozi − Plave legende i Pesme. Pisao je pesme, putopise, eseje i kritike. Uglavnom su to bile ljubavne, refleksivne, elegične, deskriptivne i rodoljubive pesme, a najpoznatiji pesnički ciklusi su: Carski soneti, Dubrovačke pesme, Jadranski soneti, Senke po vodi, Duša i noć, Jutarnje pesme, Sunčane pesme, Večernje pesme, Pesme ljubavi i smrti. Takođe je i sarađivao u mnogim časopisima širom Jugoslavije.
Za vreme balkanskog rata Dučić piše svoje patriotske stihove. U Glasniku objavljuje članak o knjizi Saputnici Isidore Sekulić, a nekoliko godina kasnije u Spskom književnom glasniku objavljuje putopis iz Švajcarske, dok u Politici piše o Rimu. Dučić je testamentom sve ostavio gradu Trebinju. Umro je 7. aprila 1943. godine u SAD. Njegova poslednja želja je bila da bude sahranjen u rodnom Trebinju i ta želja ispunjena mu je 2000. godine.
Izvori: beleske.com, opusteno.rs, poezijasustine.rs.

na danasnji danjovan ducicpesnikbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.