Izvor: Blic, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jotki odmogli prijatelji

Jotki odmogli prijatelji

Sednica Vrhovnog suda juče je završena zahtevom republičkog javnog tužioca Jasmine Vasić da se Jotkinoj grupi izreknu strože kazne.

Tužilac Jasmina Vasić je istakla da su izrečene kazne male i da ne odgovaraju stepenu društvene opasnosti i odgovornosti optuženih.

Vođa kruševačkog kriminalnog ganga Zoran Jotić Jotka žalio se juče sudijama Vrhovnog suda koji odlučuju po njegovoj žalbi na 12-godišnju osuđujuću presudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su optužbe protiv njega za reketiranje imućnih kruševljana policijska nameštaljka. Jotić se osvrnuo i na hapšenje Ljubomira Vučkovića, sudije Vrhovnog suda, osumnjičenog da je za Jotićevu slobodu uzeo pola miliona evra mita.

- Možda su neki moji prijatelji pokušali da mi pomognu i ukažu na neke nepravilnosti u postupku, ali sigurno nisu nudili pare. Sve je ovo jedna velika policijska nameštaljka. Ne biraju sredstva jer smo podneli tužbe zbog torture - tvrdio je Jotić.

Juče je žalbu dopunio i Jotićev advokat Stevan Protić, koji je tvrdio da je ovaj predmet od samog početka obilovao incidentima. Kao prvi incident Protić je istakao hapšenje članova grupe za vreme vanrednog stanja, nezakonit postupak, torturu i iznudu dokaza. Drugi incident je, prema Protiću, bila anonimna prijava građana Kruševca dospela u Specijalni sud u vreme suđenja, kojom se optuženi Živković teretio za reketiranje viđenijih Kruševljana radi skupljanja 13.000 evra za plaćanje advokata. Treći incident je bilo hapšenje sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića. On je takođe istakao da je 'čak i za vreme sednice Vrhovnog suda vršen pritisak preko određenih medija', te da ima utisak da se sudija izvestilac Milena Drecun-Inić 'umesto odbrani obraća medijima'.

Na ovu njegovu opasku, sudija Drecun-Inić je samo kratko odgovorila da je običaj u Vrhovnom sudu da sudija izvestilac upozna članove s predmetom, ali da su zbog ozbiljnosti i preobimnosti ovog slučaja svi članovi veća lično upoznati sa predmetom.

Sednici je i juče predsedavala sudija Milena Drecun-Inić, koja je na tom mestu zamenila sudiju Ljubomira Vučkovića, koji je 14. septembra uhapšen zbog sumnje da je primio pola miliona evra mita da bi ukinuo ovu presudu. Ona je u ovom slučaju i sudija izvestilac umesto uhapšenog Vučkovića, a osim nje, u Veću su sedele sudije Vrhovnog suda Slobodan Rašić, Dragan Aćimović, Goran Čavlina i Branislav Sekulić.

Veće Vrhovnog suda će odluku o žalbama doneti naknadno. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.