Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović zbog Šešlja pisao Teodoru Meronu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da je poslao pismo predsedniku Tribunala u Hagu, Teodoru Meronu u kojem je upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, mogu teško narušiti mir i stabilnost u

Jugoistočnoj Evropi.

U obraćanju javnosti putem Hrvatske televizije, Josipović je objasnio da je pismo napisao povodom puštanja haškog optuženika, lidera Srpske radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu iako je on odbio uobičajene uslove suda za puštanje na slobodu.

On je dodao da je uputio pismo i hrvatskim poslanicima u Evropskom parlamentu u kojem ih je pozvao da, u skladu s pravilima Evropskog parlamenta, odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Evropskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Ta rasprava se ne bi odnosila samo na slučaj Šešelja, već i na "ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini i sukoba u Siriji".

Josipović je podsetio da predugo vođenje postupka, kao u slučaju Šešelja, podriva poverenje u međunarodno pravo.

"Još je gore kao (što je bilo) u slučaju (Slobodana) Miloševića, ako postupak traje dovoljno dugo da smrt bude brža od presude. Takvi slučajevi su poraz pravde i međunarodnog prava i rezultiraju gubitkom poverenja građana u međunarodno pravosuđe", upozorio je predsednik Hrvatske.

Ocenio je da je u predmetu Šešelj "nepravda otišla još dalje", jer Šešelj po izlasku na slobodu organizuje političke skupove i, praćen medijima, "ruga se međunarodnoj pravdi i žrtvama".

Kao drugi razlog za obraćaje javnosti, prredsednik je naveo sutrašnje obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jsoipović:Šešeljev govor mržnje unosi strah među ljude

Izvor: Press, 17.Nov.2014

Hrvatski predsednik Ivo Josipović pisao je predsedniku Haškog suda Teodoru Meronu povodom puštanja na privremenu slobodu lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja upzorivši na mogućnost jačanja njegove političke aktivnost i opasnost da njegov govor mržnje može teško narušiti mir i...

Nastavak na Press...

Josipović pisao Hagu zbog Šešelja

Izvor: Radio 021, 17.Nov.2014

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je poslao pismo predsedniku Tribunala u Hagu, Teodoru Meronu u kojem je upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike, mogu teško narušiti mir i stabilnost u Jugoistočnoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.