Josipović neće da menja Ustav

Izvor: RTS, 15.Jul.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović neće da menja Ustav

Izmene Ustava, kojima bi bilo definisano da ratni zločini nikada ne zastarevaju, nisu ključni problem zemlje u ovom trenutku, izjavio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Najviši državni akt ne treba menjati zbog jedne osobe ili jednog slučaja, ističe Josipović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Splitu da izmene Ustava, kojima bi bilo definisano da ratni zločini nikada ne zastarevaju, nisu ključni problem zemlje u ovom trenutku i dodao da najviši državni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akt ne treba menjati zbog jedne osobe ili jednog slučaja.

Bivši funkcioner jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josip Perković ne zna za postojanje audiosnimaka o ubistvu nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića.

Dva snimka, koji se navodno nalaze na audiotrakama, od Hrvatske je pre nekoliko godina zatražilo nemačko pravosuđe, piše Jutarnji list.

Reč je navodno o trakama s kraja 1990. i početka 1991. godine u kojima Perković sa trojicom kolega "bezbednjaka" razgovara o ubistvu Đurekovića zbog kojeg Nemačka sada traži njegovo izručenje. Perković je rekao da ništa ne zna o takvim snimcima i da prvi put čuje za tako nešto.

Josipović je, kako su preneli hrvatski mediji, juče u Parizu izjavio da bi bilo dobro da se prihvati promena Ustava o nezastarevanju teškog ubistva iz političkih pobuda.

"Nemam ništa protiv. Mislim da je reč o izmenama koje nose jednu određenu moralnu poruku. Možemo razgovarati je li se isti cilj mogao i drugim sredstvima ostvariti, ali to nosi snažnu poruku i mislim da bi bilo dobro da se usvoje te promene", rekao je Josipović, prenele su agencije.

I premijer Zoran Milanović je sa Glavnog odbora SDP-a u subotu poručio da Josipović podržava promenu Ustava i definicijom kakvu je predložila ta stranka.

SDP je, naime, predložio promenu Ustava kojom bi se definisalo pitanje zastarevanja ratnih zločina nakon što je Vlada Hrvatske dva dana uoči ulaska u Evropsku uniju izmenila zakon o evropskoj poternici odredbom da se ona može odnositi samo za zločine počinjene nakon avgusta 2002. godine.

Tom izmenom praktično je onemogućeno hapšenje i izručenje bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića koga Nemačka potražuje zbog umešanosti u više likvidacija hrvatskih disidenata u emigraciji među kojima i u ubistvo nekadašnjeg direktora INA Stjepana Đurekovića.

Đureković je ubijen u Nemačkoj 1983. godine.

"Iskreno da kažem, ne mislim da je to ključni problem naše držve, mi danas imamo ozbiljnih privrednih problema i bilo bi dobro koncentrisati se na sve najvažije probleme. Ali evo, kad je već pitanje odgovornosti za pojedina zlodela na stolu, nema, naravno niti jednog razloga da se iskoriste ova ili ona pravna sredstva, da se uspostave određena pravna i moralna načela", rekao je Josipović.

On smatra da ni u budućnosti nikako se ne sme razmišljati o određenim promenama po pitanju jednog slučaja. Ali, ako je, kaže, slanje univerzalne poruke da nijedan politički motivisan zločin ne može biti zaboravljen, njemu je to prihvatljivo.

Ipak, dodao je, smatra da postoje i druga rešenja osim izmene Ustava.

Inače, SDP-ova inicijativa ustavnih promena u petak nije dobila podršku saborskog Odbora za Ustav.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.