Josipović i Peres danas u Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2010, 02:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović i Peres danas u Jasenovcu

ZAGREB -

Predsednik Izraela Šimon Peres danas će zajedno sa svojim domaćinom, predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, posetiti spomen područje Jasenovac, a zatim će se u Zagrebu sastati s premijerkom Jadrankom Kosor.

Peres je prekjuče iz Slovenije stigao u trodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj, a odmah po dolasku sastao se s Josipovićem koji je poručio da su Hrvatska i Izrael prijateljske države između kojih nema otvorenih pitanja.

"Male države mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvare velike nove vrednosti, a dve male zemlje mogu da postanu izvrsna kombinacija", izjavio je izraelski predsednik Šimon Peres na konferenciji za novinare.

On je pohvalio narod Hrvatske što je odlučio da ne ponavlja greške iz prošlosti već da, kako je rekao, s novom nadom gleda u budućnost.

Dvojica predsednika istakla su da postoji prostor za unapređenje saradnje. Josipović i Peres potpisali su i sporazum o kulturnoj i saradnji u oblasti obrazovanja od 2010. do 2012. godine.

U Zagrebu se ocenjuje da poseta izraelskog šefa države dokaz intenziviranja odnosa između Hrvatske i Izraela.

Ti odnosi su zahladneli u vreme vladavine bivšeg predsednika Franje Tuđmana zbog njegovog umanjivanja broja ubijenih Jevreja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), ali su poboljšani dolaskom na vlast bivšeg predsednika Stjepana Mesića koji je osudio ustaške zločine.

Hrvatsku i Jasenovac je 2003. posetio tadašnji predsednik Izraela Moše Kacav.

Peres je u Hrvatsku stigao iz Slovenije, gde je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju privredne saradnje, kao i o međunarodnim temama, pre svega o Bliskom istoku i zapadnom Balkanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.