Josipović: Pozdravlja odluku suda o ćirilici

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Pozdravlja odluku suda o ćirilici

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je odluku Ustavnog suda koji je predloženo referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim.

"Sud je po mom mišljenju donio na Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa", rekao je Josipović za HTV.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desno orijentisano udruženje, podnio je u decembru prošle godine potpise za održavanje referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojim su tražili da se službena upotreba jezika i pisma manjina dozvoli u sredinama gdje one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Josipović smatra i "zaista mudrom" odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osjetljivim područjima u domovini.

Podsjetio je da je i on, kada se govorilo o postavljanju dvojezičnih tabli, rekao da to treba učiniti kroz dijalog, međusobno uvažavanje, učiniti tako da i Vukovarci i branitelji sami učestvuju u tome.

Štab je, od postavljanja dvojezičnih ploča, u septembru prošle godine, organizovao proteste u kojima su table stalno skidane sa zgrada državnih institucija i uništavane, ali ih je hrvatska Vlada uporno ponovo vraćala.

I ministar uprave Arsen Bauk ukazao je da je odluka Ustavnog suda potvrdila stav Vlade da su nedavne izmjene Statuta Grada Vukovara, kojim je to područje u potpunosti izuzeto od primjene dvojezičnosti, neutemeljene.

 Ustavni sud Hrvatske proglasio je u utorak referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih tabli.

Istovremeno, Sud je obavezao i Vladu da u roku od godinu dana od ove odluke uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona, odnosno opstruišu njegovo sprovođenje.

Do donošenja tih izmjena, nadležna državna tijela neće sprovoditi taj zakon na području Grada Vukovara upotrebom prisilnih mjera, navodi se, takođe, u odluci Ustavnog suda, objavila je agencija Hina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.