Josipović: Ličnost godine

Izvor: Southeast European Times, 10.Dec.2010, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ličnost godine

Dnevni list u Republici Srpskoj odao je priznanje hrvatskom predsedniku zato što je pomogao u izgradnji boljih odnosa.

09/12/2010

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke -- 09.12.10

Banjalučki list Nezavisne novine izabrao je hrvatskog predsednika Ivu Josipovića za Ličnost godine. Ovaj popularni list tradicionalno dodeljuje to priznanje na kraju svake godine.

Osnivač i direktor Nezavisnih novina Željko >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kopanja objasnio je da je njegov urednički tim odlučio da oda priznanje Josipoviću zbog njegovog pozitivnog doprinosa odnosima između bivših jugoslovenskih republika.

Taj doprinos, zaključio je urednički tim, pomogao je da se ide ka pomirenju i toleranciji i pružio je snažnu podršku evropskoj integraciji regiona.

„[Josipović je] lider nove generacije državnika, bez istorije rata, neko ko impresionira svojim obrazovanjem, smirenošću, uglađenošću, elokvencijom i spremnošću na saradnju“, rekao je Kopanja.

Tim je pohvalio hrvatskog predsednika zbog otvaranja puta ka rešavanju ključnih pitanja vezanih za smeštaj i povratak izbeglica iz Hrvatske u Republiku Srpsku.

Dodela nagrade je praktično dovela do balkanskog mini samita u Banja Luci. Događaju su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, crnogorski predsednik Filip Vujanović, članovi Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović i drugi političari BiH, 15 stranih diplomata i visoki predstavnik Valentin Incko.

Josipović je rekao da se tom nagradom odaje priznanje svima koji se bore za pomirenje, razumevanje i suživot, kao i za dobre odnose među različitim narodima.

Prošlost je bila izuzetno teška, rekao je on, a patili su nevini ljudi i događali se nezamislivi zločini. Zato, dodao je, „zločini moraju da se osude, a kriminalci koji su ih počinili moraju da budu sudski gonjeni“.

Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora jednog dana će biti zajedno u EU „kao partneri, prijatelji i saradnici“, predvideo je on.

Banjalučki analitičar Miloš Šolaja izjavio je za SETimes da je Josipovićeva poruka vrlo važna, jer se odnosi na četiri države koje su nastale iz bivše Jugoslavije, od kojih je svaka bila u sukobu sa ostalima.

„Politika Hrvatske i Srbije može pozitivno da utiče na događaje u Bosni, jer su one okrenute ka EU, ali BiH, u kojoj je situacija prilično komplikovana, zbog tri etničke grupe, mora da nađe sebe u unutrašnjem okviru delovanja“, rekao je Šolaja.

Profesor sociologije Univerziteta u Mostaru Slavko Kukić takođe podržava pokušaje srpskog i hrvatskog predsednika da promene odnose uspostavljene u poslednjih 20 godina, ali je rekao da bi česta i nezvanična okupljanja „mogla da iritiraju treću, bošnjačku stranu“.

„Ako idu u Banja Luku i Mostar, onda moraju da uključe državne institucije i bošnjački deo političke elite, kako bi to zaista postao vid međudržavne saradnje za unapređivanje zajedničkog regionalnog dobra i dobra BiH, a ne da je javnost shvati kao neku vrstu srpsko-hrvatske provokacije“, izjavio je Kukić za SETimes.

Doista, neki glasovi iz bošnjačkih redova bili su primetno skeptični u pogledu skupa u Banja Luci.

Prema Eldinu Kariću, glavnom uredniku sarajevskog internet portala Žurnal, to je uglavnom bila „predstava za javnost, a ne konkretan korak ka [unapređivanju] odnosa u regionu, a posebno unapređivanju situacije u BiH“, rekao je on za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.