Josipović: Ćirilične table i natpisi na utakmici dokazi da šovinizam nije zamro

Izvor: Press, 10.Sep.2013, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Ćirilične table i natpisi na utakmici dokazi da šovinizam nije zamro

Ocenivši da "šovinizam nije zamro ni u Hrvatskoj ni u susednim zemljama", Josipović je rekao da bi, bez postizanja konsenzusa o odnosu prema manjinama, ova tema mogla da se vrati u mnogo težem obliku.

"Gledajući u Hrvatskoj, ali i u susednim zemljama, taj duh isključivosti i šovinizma nije zamro", upozorio je Josipović, a svoju tezu potkrepio "natpisima na fudbalskoj utakmici koja se nedavno između Hrvatske i Srbije igrala u Beogradu".

"Moja ideja je da otvorim raspravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u hrvatskom društvu o fundamentalnom pitanju o pravima nacionalnih manjina i zajedništvu koje mora da proizlazi iz poštovanja jednih prema drugima", rekao je hrvatski predsednik u emisiji HTV-a "Nulta tačka".

Situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, prema Josipoviću, izazvala je "kritična masa frustracije koja je dovela do otpora provođenju zakona", zbog čega, kako je rekao, treba obnoviti pozitivne političke procese, prenela je Hina.

Hrvatski predsednik je dodao da ovaj problem predstavlja "mnogo više od primene ćiriličnog pisma i srpskog jezika".

Josipović smatra da sada ne treba skidati postavljene ploče s natpisima, ali da kroz razgovor treba doći do rešenja da "niko iz postojeće situacije ne bi izašao ponižen, poražen ili uvređen".







Nastavak na Press...






Povezane vesti

Josipović: Važnost dijaloga i konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Sep.2013

Predsjednik Republike Ivo Josipović, vezano uz situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, ponovio je važnost postizanja konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama, jer, upozorava, ta bi nam se tema u suprotnom mogla vratiti u puno težem obliku, budući da šovinizam nije zamro ni u Hrvatskoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.