Josip Broz multimedijalan skroz

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josip Broz multimedijalan skroz

Zahvaljujući mladoj magistrici Nataši Tepavčević iz Beograda muzej AVNOJ-a u Jajcu dobio je multimedijalnu prezentaciju na internetu. Po prvi puta Josip Broz postao je multimedijalan skroz. Njegovi govori, fotografije, posjeti, filmovi, životopis, isječci iz novina, mogu se vidjeti na internet stranici muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Veliki broj fotografija, tonskih zapisa, filmova Nataša je pronašla u arhivu Jugoslavije i ponudila javnosti na uvid.Na četiri tzv. stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << muzeja nalaze se četiri tableta uz pomoć kojih se može pogledati cjelokupna povijest muzeja AVNOJ-a.

"Ideja za projekt nastala je još pre četiri godine kada sam prvi put boravila u muzeju i započela svoje istraživanje koje ću na neki način okončati 2013. godine. Tada sam odbranila svoju master tezu na univerzitetu u Berlinu, Institutu za umetnost koja je nosila naziv 'Muzej kao mesto permanentne konferencije'. Ovu ideju i dalje razvijam kao doktorant na univerzitetu Lajpcig na odseku za Evropske studije. Zatim sam organizovala jednu konferenciju koja se tiče muzealizacije Jugoslavije u  Beogradu u julu mesecu ove godine i od tog trenutka ulazim u pregovore sa direktorkom muzeja AVNOJ-a Emsadom Leko. Dogovaramo izložbu koja će ostati u okviru muzeja kao edukativni centar koji će razvijati oblike političkog obrazovanja, funkcionisati kao platforma susreta, platforma dijaloga, najpre u regionu ali nadamo se i šire u Evropi", kaže nam Nataša.

Na četiri digitalne stanice koje su istovremeno i virtualne posjetitelji muzeja mogu vidjeti povijest zgrade AVNOJ-a koja je nekada bila sokolski dom, drugo zasjedanje AVNOJ-a, devastaciju zgrade muzeja te njezino ponovno obnavljanje i stavljanje u funkciju. Tu su i svjedočanstva vijećnika AVNOJ-a, arhivska dokumenta preuzeta iz Arhiva Jugoslavije a vezana su za AVNOJ, videoteka, fototeka, Titovi govori,novinski isječci o AVNOJ-u. Titovi posjeti Bosni i Hercegovini i Jajcu.Svaki posjetitelj muzeja uz pomoć tableta može se spojiti na internet i pogledati povijest muzeja AVNOJ-a u Jajcu.

"Ovaj muzej mora postati spona koja spaja ljude, kao što je to slučaj i svakog 29. novembra kada se obilježava godišnjica II Zasjedanja AVNOJ-a ovdje u Jajcu", izjavila nam je na kraju razgovora Nataša Tepavčević.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.