Još tinja na Tari, danas o šteti

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tinja na Tari, danas o šteti

Beograd -- Vatra na Tari se ponovo širi u dva pravca, a u Sektoru za vanredne situacije najavljuju da bi požar uskoro trebalo da bude lokalizovan.

Načelnik sektora Predrag Marić je rekao Tanjugu da su jutros u osam časova područje Tare počeli da nadleću ruski avioni i da će dva aviona "iljušin" i "berijev" obaviti što je moguće više naleta pre podne.

Marić je potvrdio da nije bilo novih materijalnih šteta, ni povreda u požaru i da nisu ugroženi ni objekti, ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi. On je objasnio da je reč o nepristupačnom terenu i da je dejstvo moguće praktično samo iz vazduha.

I dalje je angažovano 105 vatrogasaca, a na mestu požara su i ljudi iz Žandarmerije i Vojske Srbije, kazao je Marić. "Nadam se da ćemo do kraja dana da stavimo tačku na ovaj požar", rekao je Marić.

Marić je još naveo i da je zahlađenje vremena koje je juče zahvatilo Srbiju smanjilo ukupni broj požara u Srbiji sa 398 koliko ih je bilo, na 178 koliko ih ima sada.

Kada je reč o sanaciji štete nastale od požara, Vlada Srbije ima sredstva za njeno saniranje i na svaki zahtev komisije za procene štete moći će da odgovori i opštinama da neophodna sredstva, izjavila je ministarka Verica Kalanović. Ona je za B92 rekla da će danas zasedati vladina Komisija za elementarne nepogode, koja je osnovana po formiranju Vlade.

U požarima izgorelo 10.000 hektara

Marić je rekao i da je u proteklom periodu u požarima u Srbiji izgorelo oko 10.000 hekatara šume, što je velika i višestruka šteta.

"Epilog svega ovoga je da je skoro 10.000 hektara šume izgorelo. Šteta je višestruka ne samo u materijalnim vrednostima, jer šumu ne možete zameniti tako brzo ni podmladiti. Dolazi do erozije zemljišta, na kom je bio požar, i sutra pogodnog tla za klizišta i poplave", rekao je Marić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.