Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još se ne zna uzrok pada helikoptera

Posmrtni ostaci 11 makedonskih vojnika, stradalih u subotu u padu vojnog helikoptera „MI 17" u blizini Skoplja, sahranjeni su juče u Makedoniji uz najviše vojne i državne počasti. O uzroku tragične smrti vojnika, stradalih nadomak kuće još se spekuliše. Prema jednoj verziji, pilot helikoptera je neposredno pre sletanja dobio naređenje da propusti putnički avion iz Ciriha.

Makedonski list „Dnevnik" piše da je helikopter „MI 17" bio spreman da sleti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aerodrom „Aleksandar Veliki", ali da je dobio naređenje da napravi još jedan krug. „To je normalna procedura" objasnio je za „Blic" Ivo Kotevski, portparol MUP-a Makedonije.

Makedonski list „Dnevnik" nezvanično saznaje da je, nakon preslušavanja zapisa razgovora pilota helikoptera „MI 17" i kontrolora leta na skopskom aerodromu, ustanovljeno da do trenutka prekida komunikacije pilot nije prijavio nikakav kvar. On se poslednji put javio kontroli leta u 12:13, a još uvek ostaje nejasno šta se dešavalo sa helikopterom od 12:05, kada je ušao u makedonski vazdušni prostor sa Kosova, do trenutka nesreće.

Jedna od spekulacija je i da su se u helikopteru pokvarili instrumenti za merenje visine, te da je zbog toga došlo do pada. Međutim, Zaharije Vulgarakis, portparol Ministarstva odbrane, kaže za „Blic" da su mu stručnjaci objasnili da je tako nešto nemoguće, jer „MI 17", jedna od najsavremenijih letilica makedonske armije, poseduje šest instrumenta za direktno ili inidirektno merenje visine, koje rade na različite pogone. Jučerašnji dan je proglašen za dan žalosti i u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini. Sve pogrebne ceremonije, u mestima u kojima su vojnici živeli - u Skoplju, Kumanovu, Strumici, Đevđeliji i skopskim prigradskim naseljima Dračevo i Kamnik - počele su u isto vreme, u 10.00 časova. Sahrani u Skoplju su prisustvovali Branko Crvenkovski, predsednik Makedonije, premijer Nikola Grujevski, Lazar Elenovski, ministar odbrane i Miroslav Stojanovski, načelnik generalštaba makedonske vojske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.